Spring naar de content

Waarom ik voor een vuurwerkverbod ben

In de meeste Europese landen is het al jarenlang verboden om als particulier zwaar (knal)vuurwerk af te steken. Nederland is een uitzondering. Vol overgave schieten we op oudjaarsnacht kilo’s vuurpijlen, rotjes en bussen kruit de lucht in. Vuurwerk hoort er bij. Het is traditie geworden. Maar het kan ook anders.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Jarenlang vierde ik Oud & Nieuw bij mijn Italiaanse familie in een dorp nabij Bolzano. Een aantal minuten voor twaalven stevenden we af naar het dorpsplein in afwachting van de vuurwerkshow die door de gemeente werd georganiseerd. Prachtig siervuurwerk. Het hele dorp liep ervoor uit. De sfeer was uitstekend. Met z’n allen dronken we champagne en wensten elkaar een gelukkig nieuwjaar.

In Italië is het afsteken van bepaalde soorten particulier vuurwerk (vooral de heftige en gevaarlijke knallers), net als in de meeste andere Europese landen, al jarenlang verboden. In Nederland blijft het bij een jaarlijks terugkerende discussie, die overigens wel steeds verhitter wordt. Dit jaar pleiten GroenLinks en de Partij voor de Dieren voor een particulier vuurwerkverbod. Een eerdere poging van GroenLinks strandde bij gebrek aan medestand in de Tweede Kamer. En dat terwijl de argumenten voor een vuurwerkverbod makkelijk zijn aan te dragen: minder vandalisme, minder troep (het jaarlijkse reinigen kost klauwen met geld), minder ongelukken (vijfentwintig blinde ogen tijdens één jaarwisseling), minder milieuvervuiling, minder last van suizende oren, minder op hol geslagen dieren.

Oplossing: de gemeente moet op centrale punten vuurwerkshows organiseren. Scheelt een hoop ellende. Het wordt er bovendien niet minder gezellig op. Integendeel, het brengt mensen bij elkaar – zie voorbeeld Italië en New York.

Alleen organisatorisch is Nederland er nog niet helemaal klaar voor: ons land telt 418 gemeenten en we hebben 164 gecertificeerde vuurwerkdeskundigen die geoorloofd zijn om met shows vuurwerk af te steken. Laten we het nieuwe jaar dus maar meteen beginnen met een goed voornemen: het opleiden van meer vuurwerkdeskundigen. Voor diegenen die bij voorbaat treuren dat hun jaarlijkse speeltje wordt afgepakt: meldt u aan als vuurwerkdeskundige! Ik voorspel een voortreffelijk Oud & Nieuw. Voor nu alvast: de beste wensen.

Onderwerpen