Spring naar de content

Legalisering cannabis desastreus voor bierverkopen

Liever wiet dan bier? Onderzoekers in de Verenigde Staten hebben een opmerkelijke relatie tussen het aantal verkeersongelukken, de verkoopcijfers van bier en de legalisering van medicinale marihuana gevonden. In staten waar wiet op doktersadvies legaal verkrijgbaar is daalde de bierconsumptie met vijf procent en het aantal verkeersongelukken met dodelijke gevolgen met negen procent.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Sinds California in 1996 als eerste staat het gebruik van medicinale cannabis toestond, hebben vijftien andere staten eenzelfde wet aangenomen, waaronder New Jersey, Colorado, Arizona, Alaska en Nevada. De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek zijn vooral gebaseerd op cijfers uit de kleine staten Montana, Rhode Island en Vermont.

In Montana bijvoorbeeld steeg het gebruik van cannabis onder jongvolwassenen (tot 25 jaar) met negentien procent, terwijl het aantal dodelijke verkeersongelukken vooral ‘s nachts en in het weekend een opmerkelijke daling kende. De onderzoekers vermoeden dat dit te maken heeft met de daling in verkoopcijfers van bier.

Ondanks de resultaten zijn de onderzoekers Daniël Rees en Mark Anderson voorzichtig met hun conclusies: “We zeggen zeker niet dat cannabis minder effect heeft op de rijvaardigheid dan alcohol. Maar we hopen dat staten die overwegen marihuana op doktersrecept te legaliseren dit onderzoek mee te nemen in hun beslissing.”