Spring naar de content

Wellink: ‘Eurocrisis is de schuld van politici’

Hij is al een half jaar weg als directeur van de Nederlandsche Bank, maar zijn woorden doen er nog steeds toe. Vandaag een groot interview met Nout Wellink in het Financieële Dagblad. Griekenland was volgens hem al veel eerder te redden geweest. Als die verdomde politici maar niet zo traag waren geweest.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Volgens Wellink is de oorzaak van de crisis binnen het Europese vehikel de politiek. Hij noemt de recessie ‘man-made’, politici hebben niet adequaat gehandeld. “Wat mij opviel, is het volstrekte gebrek aan gevoel voor urgentie.” Want de Griek had volgens Wellink veel eerder geholpen kunnen worden. “Griekenland had een financieringsprobleem dat oplosbaar was, maar naarmate het langer duurde, keerden steeds meer marktpartijen het land de rug toe. Daarmee moesten de publieke leningen aan Griekenland steeds omvangrijker worden. Als politici, met name in de sterke eurolanden, ook nog eens de suggestie wekken dat Griekenland misschien de euro moet verlaten, gaan Grieken natuurlijk hun geld van de bank halen. Daarmee kwamen die banken steeds verder in de problemen en werd de crisis nog kostbaarder.

Tot zover de analyse van de oud-bankbaas over de oorzaak van de crisis binnen de Unie. Zorgelijker is dat Wellink er rekening mee houdt dat de Griek niet zal terugbetalen. “De balans tussen publieke (overheden en ECB) en private sector is zodanig veranderd dat als er echt afgeschreven gaat worden, het bijna ondenkbaar is dat de overheid daaraan kan ontsnappen. Als de Griekse schuld richting de 200% gaat en een houdbare schuld ligt op ongeveer 100%, blijft er niks voor de particuliere sector over en dat kan natuurlijk ook niet. “Hij wordt daarin gesteund door andere economen: de Griekse verliezen zijn onafwendbaar.

Desondanks is Wellink nog wel hoopvol over ‘Europa’. Maar een overdracht van souvereiniteit is noodzakelijk volgens hem. “De zwakte van het stabiliteitspact was dat er geen echte overdracht van soevereiniteit plaats vond. Er waren zo veel ontsnappingsroutes. Die zijn er nog steeds, al zijn ze wel wat minder dan in het verleden.” En dat is – voor Den Haag – geen populaire boodschap. Het interview met Wellink leest u hier. “Het Europese eenwordingsproces is gewoon heel moeizaam. Als je over een langere periode kijkt, is het eigenlijk onvoorstelbaar hoeveel er in vijftig, zestig jaar bereikt is.