Spring naar de content

Amerikanen zijn tien kilo zwaarder dan vijftig jaar geleden

De Amerikaanse kustwacht heeft officieel vastgelegd dat de gemiddelde Amerikaan tegenwoordig 84 kilo weegt, tien kilo meer dan een halve eeuw geleden. De nieuwe richtlijn van de Coast Guard betekenen dat de capaciteit van veerboten omlaag gaat, in sommige gevallen wel met vijftien procent. De rederijen hoeven niet te vrezen voor teruglopende inkomsten, vrijwel nooit haalt het passagiersaantal de maximumcapaciteit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Amerika telt zo’n 6000 pontjes en veerlijnen. Veel kleine rederijen kunnen het niet veroorloven de maximumcapaciteit te verlagen en willen via testen bewijzen het extra gewicht aan te kunnen. Vaak gebeurt dit op de meest eenvoudige manier: met tonnen water wordt een ruim vol passagiers gesimuleerd.

De richtlijn van de kustwacht komt overeen met onderzoeken van de overheid. Uit een volksonderzoek door het Center For Disease Control and Prevention (CDC) blijkt dat de gemiddelde volwassen Amerikaanse man tussen sinds 1960 tien kilo zwaarder is geworden. Ook de gemiddelde volwassen Amerikaanse vrouw kwam ruim tien kilo aan. De gewichtstoename betekent overigens niet dat Amerikanen enkel dikker zijn geworden. In een tijdsbestek van veertig jaar groeide de Amerikaanse burger gemiddeld drie centimeter.

De dikste Amerikanen zijn te vinden in de zuidelijke staat Mississippi. Ruim 34 procent van de inwoners daar heeft obesitas. Inwoners in Colorado zijn het slankst, van hen heeft maar 20 procent te kampen met overgewicht. Ter vergelijking, ongeveer elf procent van de Nederlanders is obees.