Spring naar de content

Cohen opent aanval op D66: ‘Geen gevoel voor solidariteit’

Harde woorden van Job Cohen over D66 in zijn Nieuwjaarsinterview op de website van de PvdA Amsterdam. D66 trekt zich weinig aan van ‘het idee van solidariteit’. Volgens Cohen kiest D66 alleen voor hoogopgeleiden en laat de partij ‘die andere groepen in de samenleving maar zitten’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Volgens Cohen negeert D66 laagopgeleiden: “D66’ers hebben dat moderne levensgevoel dat ik herken en wat ik mooi vind, maar ze hebben een totale blinde vlek voor al die mensen die dat niet hebben, die dat niet herkennen en die daar alleen maar bang voor worden. Wat wij moeten doen is bruggen slaan tussen groepen mensen.” De PvdA-fractievoorzitter vindt dat het omgekeerde voor de SP geldt: “De SP kiest net als D66 voor maar één groep, in dit geval de laagopgeleiden. Met een blik die achterwaarts kijkt, onderwijl niet accepterend dat de wereld veranderd is.”

Zelf doet Cohen wel aan introspectie. Hij is ontevreden over de rol die de PvdA in de marktwerking heeft gespeeld in bijvoorbeeld de zorg en het spoor, processen die zijn ingezet onder kabinetten waar de sociaal-democraten aan deelnamen. “Op dat ogenblik vond ik de hervormingen heel begrijpelijk, maar als je erop terugkijkt dan is het doorgeslagen. Dat zie je vaker in de geschiedenis; je bent ergens ontevreden over, je hervormt, en een tijdje later besef je dat de zaak te ver doorgeslagen is en dat je de boel weer een beetje moet terugdraaien. Dat moet hier ook.”

In de verwachtte ruk naar links die de partij onder Hans Spekman gaat maken, gelooft Cohen overigens niet. “Nee. We gaan vrolijk door met onze huidige koers, die is prima.” Het hele interview leest u hier. “Mark Rutte zegt dat je moet snoeien om te groeien. Maar iedere goede tuinman weet dat als je te veel snoeit, planten dood gaan.”