Spring naar de content

Trendwatcher Adjiedj Bakas: ‘Crashdiëten zijn uit’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ivo van Woerden

Welke dieettrends staan er voor de deur?
“Crashdiëten zijn uit. Mensen zijn al dat gejojo zat: vijf kilo eraf, vijf kilo erbij, je blijft bezig. Natuurlijk melden zich op 2 januari zich weer hordes mensen bij de sportschool om een jaarabonnement te nemen en daarna maar twee keer te gaan. Daar worden sportschoolhouders heel blij van, maar jij zelf niet. De meeste mensen vinden sporten gewoon niet leuk. Ik denk dat de sportbranche creatief moet worden en sporten weer echt leuk moet maken. Al sportend vergaderen ofzo. Waarom kan sporten niet gemengd worden met werk?”

Hoe zit het met preventieve scans?
“Je kunt supergezond leven maar als in je genenpaspoort aanleg voor ziekte x of y zit, krijg je die ziekte toch. Preventieve scans zijn enorm in opkomst. In Zuid-Amerika kun je bijvoorbeeld in ieder winkelcentrum tussen het winkelen door je hart en bloeddruk op laten meten. Nederlanders gaan in rotjes van tien naar Duitsland waar je vrij goedkoop je hele lijf kunt laten doorlichten. Ze willen steeds eerder weten welke problemen voor de deur staan.”

Hoe kunnen we het beste gezond blijven in 2012?
“Ieder pondje gaat door het mondje en gezond eten is de beste medicijn tegen ziektes. Elke dag twee tot drie liter water drinken is gezond en je eet er minder door. Montignac, de dieetgoeroe die voorschreef dat je geen koolhydraten moet eten samen met vlees of vis, is terug. Pretspekjes kun je tegenwoordig verminderen door af te vallen met geluidsgolven (cavitatie) en dat te combineren met gezond en minder eten, meer water drinken en meer bewegen. We gaan vaker vers eten. Ook een goede ontwikkeling, want in vers voedsel zitten minder conserveermiddelen zoals suiker. In mijn aankomende boek The Future of Food ga ik daar verder op in. Eet bijvoorbeeld aardappel met schil en twee tot drie keer per week kool, daarin zitten stoffen die kanker voorkomen. Thee met honing of gember is prima tegen keelpijn en zo zijn er veel meer medicinale werkingen van eten dan we beseffen. Onze moeders en oma’s wisten dat wel. Medicalisering van eten is een van de trends die we in 2012 gaan zien.”

Behoefte aan meer tips en trucs om 2012 heelhuids door te komen? Lees deze week de Survivalgids in HP/De Tijd.