Spring naar de content

Vergeet Amerika, de écht belangrijke verkiezingen zijn die in China en India

U weet wellicht niet onmiddellijk wie Xi Jinping is. Het zij u vergeven. Welnu, hij is de beoogd leider van 1,3 miljard Chinezen. In oktober zal hij naar verwachting worden verkozen tot staatshoofd. U weet misschien ook niet meteen wie Pranab Mukherjee en Hamid Ansari zijn. Wees gerust, dat is niet erg. Het zijn de Indiase minister van financiën en de vice-president. Beiden worden genoemd als kandidaten voor het presidentschap van het op een na grootste (1,2 miljard inwoners) land ter wereld. In juli zijn de verkiezingen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark Traa

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

In China en India wonen niet alleen een op de vijf wereldburgers, het zijn ook sterk opkomende economieën. De handel met Nederland is de laatste jaren geëxplodeerd: we voeren inmiddels jaarlijks voor 31 miljard euro Chinese spullen in en verschepen zelf voor 5,4 miljard euro naar China. De handel met India is in de laatste tien jaar verdrievoudigd. De politieke invloed van met name China op landen als Noord-Korea en Iran mag niet worden onderschat, en ook dat is in ons belang. Het doet er al met al veel toe welke koers India en China gaan varen onder een nieuw leiderschap.

De presidentsverkiezingen in China en India zullen echter volledig worden ondergesneeuwd door die in de Verenigde Staten in november. Ze zullen zelfs al minder media-aandacht krijgen dan de recente Republikeinse voorverkiezing in Iowa (122.255 uitgebrachte stemmen). Wie uiteindelijk in het Witte Huis belandt, is voor de handelsbetrekkingen met Nederland echter van beperkt belang: de banden met de Amerikanen zijn al vele jaren stabiel. Nederlandse bedrijven zitten er al en hebben al vele jaren hun contacten. De echte groeipotentie zit hem in de opkomende economieën. Hun koers bepaalt in toenemende mate de (on)mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven in het buitenland. Die zullen meedeinen op de schokkerige groei van landen als China en India. De presidentsverkiezingen daar zijn dus minstens zo interessant voor ons land als die in de VS. Over een jaar is het dus in uw eigen belang dat u weet wie Xi Jinping, Pranab Mukherjee en Hamid Ansari zijn.