Spring naar de content

De Tuin der Zinnen

De uitnodiging van de Franse kok Alain Caron was opgesteld in uiterst charmant 'Allo 'Allo!-lingo, en we hadden bij lezing nog geen idee dat dit het meest memorabele gastronomische event van 2011 zou worden. Caron zou gaan proefkoken voor een groepje vrienden in het restaurant van Peter Lute in Ouderkerk aan de Amstel, en het codewoord was 'truffel'. Het vriendengroepje was een mix van superchefs, bekenden van Caron en vertegenwoordigers van de media. Op de dis stond een truffellunch van tien gangen, dezelfde die binnenkort op de kaart staat in Maison Pourcel in Shanghai.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Jacques Pourcel staat samen met zijn tweelingbroer Laurent aan het hoofd van een empire gourmand. Begonnen in het Franse driesterrenrestaurant Le Jardin des Sens in Montpellier, hebben de tweelingbroers inmiddels overal een bemande keuken van grote klasse: in Parijs, aan de Cte d'Azur, in het Franse ski-oord Val d'Isère, in Thailand, Japan, Beiroet, Algiers en Marokko. En dus ook in Shanghai, waar Caron binnenkort zijn optreden maakt als gastkok, en waar schatrijke Chinezen vermoedelijk een fortuin gaan neertellen voor dezelfde lunch die hier voor vrienden in Ouderkerk bijna achteloos op tafel werd gezet.

Om de gedachten te bepalen: er waren twee televisieploegen, waaronder één uit China. Ook waren er vier Chinese journalisten overgekomen, want in China, met een van de beroemdste keukens ter wereld, ziet men Pourcel als een eerbiedwaardige Europese kookgod. Die overigens uiterst gewillig voor alle camera's poseerde, wat het kenmerk is van ware grootheid. De eerste twee gangen waren van de hand van superchef Pourcel, de overige van Alain Caron. Het sluitstuk was een dessert van Peter Lute, waarin - jawel - eveneens truffel was verwerkt. Alleen in de espresso was dat verzuimd. In totaal was er twee kilo gedistribueerd onder een handvol gelukkigen, onder wie drie Nederlandse tv-chefs. Op foto drie staan er twee: links Ramon Beuk van Born2Cook, tegenwoordig uitbater van evenementenlocatie De Glazen Ruimte in Maarssen. Rechts Robert Topchef Kranenborg, die samen met Topchef-collega Julius Jaspers was aangeschoven. In de categorie Bekende Uitbaters was Bert van der Leden aanwezig (van de Supperclub en visrestaurant Nevy, beide in Amsterdam). Oefenvijftiger Wim de Jong was present omdat hij de beste vriend is van Alain Caron. Samen hebben ze verschillende receptenboeken op stapel staan, waarbij Alain fotografeert en Wim gedienstig de gallicismen van de Franse chefkok uit de tekst lepelt. Ook is Wim weer gelukkig aan de vrouw, want zijn wettige eega is uit de sponde van haar even jeugdige als viriele minnaar teruggekeerd in het vertrouwde echtelijke bed, zoals alle kijkers van Pauw & Witteman te horen kregen. Waarmee de beroemdste bedrogen echtgenoot van Nederland plotsklaps hoorndrager af is. En we waren er net zo aan gewend, na al dat wekenlange gejammer in de zaterdagkrant. Als dat nu maar geen writer's block oplevert. Aan de andere kant: dat is ook wel weer een fijn onderwerp voor een Volkskrant-column.