Spring naar de content

O mensch, vlieg op!

Vannacht droomde ik dat ik kon vliegen. Een geweldige sensatie. Ik stond ergens in een weiland in het Groningse Tolbert, dat gisteren de hele dag dreigde te verzuipen, nam een aanloopje en steeg op. Mijn armen dienden als vleugels en hoefden niet eens zoveel bewegingen te maken om mij omhoog te liften. In een mum van tijd zweefde ik boven het natte, platte land en ik kreeg een goed beeld van de situatie beneden. Van bovenaf leek het allemaal minder dreigend: het water was weliswaar woest maar toen ik richting zee vloog, leek het allang niet meer zo onstuimig. Tolbert zou niet gaan overstromen. Die eigenwijze Groningse boeren die hadden aangekondigd ‘never nooit’ te zullen evacueren, hadden groot gelijk. Ik nam me voor mijn bevindingen straks door te geven aan al die naar Tolbert afgereisde hitsige journalisten, fotografen en cameraploegen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het vliegen voelde zo echt dat ik teleurgesteld was toen ik vanochtend wakker werd en de harde realiteit mij ontnuchterde. Ik ga het hier niet hebben over de diepere Freudiaanse gronden van mijn vliegdroom, vermoedelijk treffen er ook weinig verontrustends aan. Maar ik weet wel waar die droom vandaan komt. Eerder gisteravond had ik op de BBC een geweldige documentaire gezien, Earthflight, waarin de kijker werkelijk betoverende beelden van het Zuid-Afrikaanse land kreeg voorgeschoteld die werden gemaakt door een cameraatje dat op de rug van een gier zat bevestigd. Top-televisie. Wanneer gaat de EO deze zesdelige serie uitzenden? Het wordt gegarandeerd een hit, zoals de andere door de evangalicals uitgezonden natuurseries Life en Frozen Planet al ongekend hoge kijkcijfers scoren. Dat de EO die series uitzendt is niet zo verwonderlijk: de moderne techniek maakt het meer dan ooit mogelijk inkijkjes te geven van de goddelijke schepping, al moeten we voor de geboorte van een paar ijsbeertjes nog even terecht bij Ouwehands Dierenpark. Dat natuur-tv zoveel kijkers trekt, zegt ook iets, namelijk dat wij, mensen, ten diepste verlangen naar meer natuur en vooral naar een prominentere rol daarin. Maar ja, zo zonder vleugels is onze actieradius beperkt en komen we meestal niet verder dan naar onze eigen navel te staren. Ook figuurlijk, de media leveren er iedere dag het bewijs van.

Tolbert blijkt vanochtend droog te zijn gebleven. Mijn droom is uitgekomen. Ik had niet anders verwacht.

Onderwerpen