Spring naar de content

Oud-Mossad baas: ‘Vrouwelijke geheim agenten zijn beter dan mannelijke’

Seculier en gematigd Israël komt in opstand tegen de vrouw-onvriendelijke opvattingen van de ultra-orthodoxe joden. Sprak eerder al president Shimon Peres zich fel uit, de oud-chef van de inlichtingendienst Mossad doet dat nu ook: vrouwen zijn beter.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Eind vorig jaar ontstond onrust in Israël nadat Tanya Rosenblit van een ultra-orthodoxe medereiziger kreeg te horen dat ze achterin de bus moest zitten. De vergelijking met Rosa Parks was al snel gemaakt en alras ontstond een rel in Israël.

Duizenden Israeliërs gingen daarna de straat op om te demonstreren tegen religieus fanatisme en discriminatie van vrouwen. President Shimon Peres steunde de betoging. Hij noemde het protest ‘een test voor de natie’.Ieder van ons, religieus, seculier, traditioneel we moeten als één man het karakter van de staat Israël verdedigen tegen een minderheid die onze nationale solidariteit breektaldus Peres.

En nu is er Meir Dagan, tot begin vorig jaar directeur van de Mossad. Tijdens een toespraak afgelopen week zei hij dat zijn beste agenten bij de dienst vrouwen waren. “Ze zijn meer beheerst, hebben ??meer talent en zijn moediger dan veel mannen. Hun bijdrage is onbetaalbaar. Geloof me, ze zijn beter dan mannenaldus Dagan. Waarvan akte.

Onderwerpen