Spring naar de content

Gezochte Egyptische minister duikt op in Londense collegezaal

Interpol is al een tijdje op zoek naar de tot dertig jaar gevangenisstraf veroordeelde Egyptische oud-minister van Financiën Youssef Boutros Ghali. Gisteravond dook hij even op in een collegezaal in Londen. Nu is hij weer spoorloos.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Zou het een vorm van arrogantie van voormalige machthebbers zijn dat ze – ook al worden ze gezocht door de autoriteiten – gewoon de straat opgaan? Op 14 juni 1945 werd Joachim Von Ribbentrop nabij Hamburg van straat geplukt. De gewezen minister van Buitenlandse Zaken van het Derde Rijk maakte strak in het pak, inclusief hoed en wandelstok – een ommetje. Gisterenavond gebeurde iets soortgelijks in Londen, daar woonde de tot dertig jaar gevangenisstraf veroordeelde Egyptische oud-minister van Financiën Youssef Boutros Ghali een lezing bij op de London School of Economics.

Tijdens het moment om vragen te stellen aan professor Roger Owen (Harvard) zag de Egyptische studente Dina Makram Boutros Ghali in het publiek zitten. “I am amazed at the audacity of this man, this fugitive from justice in Egypt, in sitting here,” riep ze de oud-minister toe. De beveiliging begeleidde Boutros Ghali naar buiten, de oud-minister – neef van voormalig VN-chef Boutros Boutros Ghali – reed vervolgens weg en is nu weer spoorloos.

Een pijnlijke kwestie voor de Britten. Interpol is namelijk op zoek naar Boutros Ghali. De oud-minister ontvluchtte op vrijdag 11 februari – de dag van het aftreden van president Hosni Mubarak – Egypte en nam de wijk naar Libanon. En nu is hij dus in Londen opgedoken. Deze zomer werd hij door een Egyptische rechtbank bij verstek veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf wegens corruptie. Meer bij The Independent: “A member country is not obliged to arrest the subject of a red notice.

Onderwerpen