Spring naar de content

Toen was een celstraf wegens majesteitsschennis nog heel gewoon

Niemand die zich druk maakte over de blote Beatrix gisteren in DWDD. Oké, de SGP deed zijn beklag in een warrig stuk in het Reformatorisch Dagblad (er wordt gerefereerd aan een Nederlandse Playboy van veertig jaar geleden; het blad bestaat sinds 1983). Maar dat was het dan ook. Nee, dan vroeger. Over hoe een naakte majesteit in andere tijden de gemoederen wél bezig hield.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

1966: JULIANA IS EEN HOER
[[image file="2012-01/schermafbeelding-2012-01-10-om-15.29.45.png" alt=" " align="left" ]]Vroeger kreeg je nog gewoon een boete als je de koningin in verband bracht met viespeukerij. Tekenaar Willem Holtrop, die anno 2012 nog wekelijks een pagina in HP/De Tijd verzorgt, kreeg 46 jaar geleden een boete van 200 gulden voor een afbeelding van Julana achter het raam. Hij dreef de spot met de verhoogde toelage voor de koningin in tijden van loonmatiging. Een jaar later moest Herman Amptmeijer 30 dagen zitten wegens het verspreiden van de spotprent.

1975: DIERENSEKS & NAZISME
Kunstenaar Aat Veldhoen ging een decennium later veel en veel verder. "Nadat hij een interview had gegeven in het tijdschrift De Nieuwe Linie werd hij gesommeerd zich op het Amsterdamse hoofdbureau van politie te melden. Er volgde geen aanklacht," schreef Geschiedenis24 over onderstaande prent (inderdaad, u herkent prins Claus op vrouwenschoenen met swastika).
[[image file="2012-01/schermafbeelding-2012-01-10-om-15.37.48.png" align="inline" ]]

1976: EEN NAAKTE KERSTBOODSCHAP

Het destijds in seks,, sensatie en socialisme gespeciliseerde weekblad Nieuwe Revu besloot in december 1976 het kerstnummer op te luisteren met citaten uit oude kersttoespraken van koningin Juliana. Bij wijze van grap werd het plan bedacht de teksten te illustreren met artiestieke naaktfoto's.
De raad van bestuur van VNU, de toenmalige uitgever van Nieuwe Revu, kon de grap minder waarderen en gaf opdracht de uitgave van het kerstnummer te verhinderen en reeds gedrukte oplage te versnipperen, omdat 'gevoelens van lezers' gewetst zouden kunnen worden.
De redactie van het weekblad ging vervolgens onder het motto 'baas in eigen blad' demonstrerend de straat op, gesteund door journalistenvakbond NVJ. Op 31 december 1976 verscheen een 'dubbeldik noodnummer' van Nieuwe Revu, met daarin wél de kerstboodschappen van Juliana, maar alleen beschrijvingen van de bijbehorende foto's. Daarna ging de storm snel liggen.
[[image file="2012-01/schermafbeelding-2012-01-10-om-14.16.19.png" align="inline" ]]

2003 - ANALE SEKS MET BEATRIX
"En toen we klaar waren zei ik: Hé majesteit, ga 's bier halen!" Hans Teeuwen ging in 2003 over de rand toen hij in zijn show Industry of Love uitgebreid, in woord en gebaar, verslag deed van zijn avontuurtjes met Beatrix, maar ook met Juliana en Bernhard. Maar geestig was het wel. Probeer maar eens 9.41 minuten níet hardop te lachen.
<iframe width="470" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/XxDSP-opCYg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Onderwerpen