Spring naar de content

Joseph Ratzinger, u bent gediskwalificeerd om nog iets over de bedreigingen van de humaniteit te zeggen

Geachte Joseph Ratzinger,

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ivo Van Woerden

Daar gaat u weer. In krakkemikkig Latijn gooit u er in uw laatste nieuwjaarsrede nog maar een bewering uit. Nu moeten niet de condooms maar het homohuwelijk het ontgelden. U vindt met elkaar getrouwde mannen ‘een bedreiging voor de toekomst van de menslievendheid’. Hét argument voor deze redenering is in uw ogen dat een traditioneel gezin de beste situatie is om een kind in op te voeden. En een traditioneel gezin bestaat uit een man en een vrouw. Ergo: bij homo’s die van elkaar houden en ervoor kiezen een trouwakte te tekenen, zit het kwaad.

Nu zou hier iets gemeens kunnen staan over hoe groot de wallen zijn die voor uw gelovige ogen staan. Wallen die ongetwijfeld uw zicht belemmeren. Of een insinuatie over uw geestesvermogen. Met ouderdom wil het nog wel eens gebeuren dat de dingen niet meer zo logisch worden beredeneerd of verwoord. Een heel betoog over gelijkwaardige behandeling, de door u zo gepredikte naastenliefde en dat we godzijdank niet meer in de Middeleeuwen leven, is ook al zó 2011.

Maar ik zie uw kwetsende opmerking als een poging de aandacht af te leiden van de onrust in uw eigen club. Want als ergens de menslievendheid wordt bedreigd, dan is het in uw eigen gelederen. Zijn het niet uw priesters, pastoors en volgelingen die het afgelopen jaar in het ene na het andere kindermisbruikschandaal zijn ontmaskerd? Mannen die misbruik hebben gemaakt van hun positie en onschuldige kinderen met hun wanstaltige daden hebben getraumatiseerd? Precies. U bent eigenlijk gediskwalificeerd om hardop nog iets over de bedreigingen van de humaniteit te zeggen. Tenzij het een enorm, een beschaamd en een herhaaldelijk ‘pardon’ is.

Een vriendelijke groet,

Ivo van Woerden