Spring naar de content

Third opinion over fascistenscriptie: ‘Cijfer 10 schaadt reputatie universiteit’

Nederland houdt maar niet op over die Tilburgse fascistenscriptie. U weet wel, van die student die van dr. Jan Jaap de Ruiter en prof. dr. Jan Blommaert een 10 kreeg voor zijn in steenkolenengels opgestelde werkstuk waarin hij concludeerde dat de PVV een fascistenclub is. Welnu, de Volkskrant drukt vandaag een third opinion af. Historicus Jan Dirk Snel is aanmerkelijk minder juichend. “Het etiketteren van de PVV als fascistisch is misplaatst, werkt averechts en ontneemt de blik op wat de PVV wél is.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Niek Stolker

Snel beschrijft de thesis van student Henk Bovekerk als ‘een werkje van twintigduizend woorden verspreid over 64 pagina’s’ (hij zegt nog net niet: ‘een werkje van twintigduizend woorden, lukraak verspreid over 64 pagina’s’) en gaat er dan vol in.

“Erg veel literatuur is niet gebruikt.” En: “Over de PVV bevat het werkstuk niets nieuws.” Om vervolgens in zijn conclusie het werkje compleet onderuit te schoffelen: “Een algemeen etiket dat volkomen misplaatst is, levert geen inzicht op en genereert juist eerder sympathie. Maar het werkt niet alleen averechts, het ontneemt vooral de blik op wat de PVV wél is. De twee Tilburgse docenten (…) hebben met hun bedoordeling niet alleen de student in een vervelend parket gebracht, maar ook hun eigen reputatie en die van hun universiteit geschaad – en de samenleving een slechte dienst bewezen.” 

Bovekerks thesis leest u hier (pdf), voor Snels third opinion moet u naar de kiosk.