Spring naar de content

De koningin maakte vanochtend twee domme fouten

Al sinds de jaren tachtig wordt koningin Beatrix door minister-presidenten en andere bewindslieden geroemd om haar enorme feitenkennis. Er is er werkelijk niet één die durfde te beweren dat de (het lijkt soms Noord-Korea wel) omnipotente Beatrix Armgard der Nederlanden van sommige kwesties toch net iets minder verstand heeft. Ook nu zullen Mark Rutte en collega’s zich in alle bochten wringen om duidelijk te maken dat Hare Majesteit iets heel verstandigs en uitermate genuanceerds heeft gezegd. Ze zullen wel moeten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Boudewijn Geels

Beatrix meende te moeten reageren op Geert Wilders’ kritiek op het feit dat zij en schoondochter Máxima op staatsbezoek in het Midden-Oosten in moskeeën een hoofddoek droegen. De koningin maakte daarbij twee fouten.
1. Als ze verstandig was geweest had ze natuurlijk helemáál niet gereageerd.
2. Ze had zeker niet zó moeten reageren.

Want wat zei Beatrix: de hoofddoek is geen symbool van vrouwenonderdrukking.

Tsja.

Misschien kunnen we het haar ook niet kwalijk nemen. Wat weet een koningin, tot het hoogste ambt geroepen louter en alleen omdat ze destijds uit het juiste geboortekanaal rolde, nou eigenlijk van het echte leven? Ze wordt tijdens haar werkbezoeken uitsluitend geconfronteerd met zorgvuldig geselecteerde moslima’s die zichzelf reuze geëmancipeerd, zelfstandig en niet-onderdrukt vinden.

Zou Beatrix wel eens, zoals ondergetekende afgelopen voorjaar, op het strand in Bergen aan Zee een volledig bedekte moslima in de brandende zon verstopt achter een windscherm hebben zien zitten terwijl manlief en kroost, twee zoontjes van een jaar of twaalf, hun vlezige lijven ongegeneerd aan hun medestrandgangers tentoonstelden?

Natuurlijk niet.

Zou ze wel eens hebben gediscussieerd met de charmante en ogenschijnlijk zo lekker liberale eigenaar van het Magic Hotel nabij het Tahrirplein in Caïro, die ondergetekende hoofdschuddend terecht wees omdat wij Hollandse mannen ‘onze’ vrouwen (die hij trouwens met genoegen consumeerde) toestaan om - hij blies een imaginair stofje van zijn hand - ‘dit te doen met hun leven'?

Natuurlijk niet. Maar ach, dat is ook logisch.

Echter, zou de vorstin wel eens artikelen hebben gelezen van kenners als Hafid Bouazza, Ayaan Hirsi Ali en Naema Tahir waarin deze uitleggen dat we niet naïef moeten zijn over de ‘vrijwilligheid’ van het dragen van een hoofddoek?

Dát toch wel. Tenminste, dat mag worden aangenomen.

Misschien moet Mark Rutte maar eens stiekem een boek als De dochter van de imam, van Hannah Shah, in Beatrix’ postvakje leggen. Wij wensen de premier veel sterkte.

[[poll uid=600]]

Onderwerpen