Internet hetzelfde effect als drugs

joyce plakk 12 jan 2012 Economie

Uit een Chinese studie is gebleken dat een internetverslaving bij tieners dezelfde reacties in de hersenen veroorzaakt als een verslaving aan alcohol, cocaïne en cannabis. De studie wordt gezien als een doorbraak op het gebied van onderzoek naar verslavingen. Bij een internetverslaving brengt de verslaafde zoveel tijd door met surfen op het internet dat het de kwaliteit van leven beschadigt.

Voor de studie werden er MRI-scans uitgevoerd bij zeventien internetverslaafde tieners en zestien niet-verslaafde tieners. Volgens de wetenschappers veroorzaakt de aandoening een verstoring in het hersengebied dat gebruikt wordt voor emoties, besluitvorming en zelfcontrole. Bij geen toegang tot een computer vertoonden de verslaafden stress en afkickverschijnselen, zoals obsessieve gedachten, trillen en ‘type-bewegingen’ van de vingers.

Met deze resultaten is aangetoond dat internetverslaving in dezelfde klasse valt als drugs- of alcoholverslaving. Om de aandoening voorgoed in deze categorie te kunnen plaatsen zijn er echter nog wel meer onderzoeken met meer proefpersonen nodig. Tot nu toe werd internetverslaving alleen psychologisch onderzocht en werd het niet als een ‘echte’ verslaving gezien.

Naar eigen zeggen heeft China 420 miljoen internetgebruikers en 2,7 miljoen websites. Internetverslaving wordt een steeds groter probleem in het land.

Reageer op artikel:
Internet hetzelfde effect als drugs
Sluiten