Spring naar de content

Internet hetzelfde effect als drugs

Uit een Chinese studie is gebleken dat een internetverslaving bij tieners dezelfde reacties in de hersenen veroorzaakt als een verslaving aan alcohol, cocaïne en cannabis. De studie wordt gezien als een doorbraak op het gebied van onderzoek naar verslavingen. Bij een internetverslaving brengt de verslaafde zoveel tijd door met surfen op het internet dat het de kwaliteit van leven beschadigt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Voor de studie werden er MRI-scans uitgevoerd bij zeventien internetverslaafde tieners en zestien niet-verslaafde tieners. Volgens de wetenschappers veroorzaakt de aandoening een verstoring in het hersengebied dat gebruikt wordt voor emoties, besluitvorming en zelfcontrole. Bij geen toegang tot een computer vertoonden de verslaafden stress en afkickverschijnselen, zoals obsessieve gedachten, trillen en ‘type-bewegingen’ van de vingers.

Met deze resultaten is aangetoond dat internetverslaving in dezelfde klasse valt als drugs- of alcoholverslaving. Om de aandoening voorgoed in deze categorie te kunnen plaatsen zijn er echter nog wel meer onderzoeken met meer proefpersonen nodig. Tot nu toe werd internetverslaving alleen psychologisch onderzocht en werd het niet als een ‘echte’ verslaving gezien.

Naar eigen zeggen heeft China 420 miljoen internetgebruikers en 2,7 miljoen websites. Internetverslaving wordt een steeds groter probleem in het land.