Spring naar de content

Wikipedia woensdag op zwart

Uit protest tegen een anti-piraterijwet gaat de Engelstalige variant van de online encyclopedie Wikipedia woensdag op zwart. Volgens Wikipedia zal met de nieuwe wetgeving het ‘vrije en open internet beschadigd worden en geeft het nieuwe mogelijkheden om internationale websites te censureren’. De wet moet nog goedgekeurd worden door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Amerikaanse Senaat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Drie dagen lang konden ‘Wikipedians’ voorstellen doen voor mogelijke protestuitingen. Het ‘op zwart gaan’ kreeg de grootste aanhang en daarom is besloten dat Wikipedia 24 uur lang niet bereikbaar is. Wie morgen naar de website gaat, krijgt alleen informatie te zien over de wet en hoe hij of zij in actie kan komen om invoering tegen te gaan.

De nieuwe wetgeving is bedoeld om copyright-schendingen te voorkomen. Zo krijgen houders van auteursrechtelijk beschermd materiaal dat online verspreidt of verkocht is, meer rechten. Websites die zich niet aan de regels houden, kunnen dan consequenties verwachten. Ook kunnen Amerikaanse gebruikers niet naar buitenlandse websites surfen die zich niet aan de nieuwe wet houden. Vanuit de technologische sector is er al veel kritiek geleverd. Behalve Wikipedia gaan ook andere websites op zwart, zoals de nieuwswebsite Reddit.com.

Onderwerpen