Spring naar de content

Henk Bleker begint een risico te worden

Niets blijft het CDA bespaard. Vandaag presenteert de partij de vernieuwde politieke koers voor de toekomst, maar alle aandacht gaat al dagen uit naar Henk Bleker. Naar zijn coming out als politiek leider, naar zijn dienstreisje eveneens vandaag naar Duitsland in aanwezigheid van het Jonge Ding van het Avondblad*. Zou hij morgenavond weer aanschuiven bij Paul de Leeuw, hand in hand met het Jonge Ding? Wat een stunt zou dat zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frans van Deijl

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De man begint een risico te worden. Niet uitgesloten moet worden dat de hormonen hem parten spelen. Sinds de verovering van de 32 jaar jongere verslaggeefster van NRC Handelsblad waant hij zich onaantastbaar. Niets is hem te dol. En wie maakt hem wat? In het CDA is er vooralsnog niemand van gezag die hem tot de orde kan roepen, die hem zou kunnen adviseren een beetje rustiger aan te doen, want dat Strategisch Beraad heeft niet voor niets maanden gewerkt aan een nieuwe koers voor de toekomst, aan nieuwe woorden en nieuwe beelden, aan een nieuw elan en aan hernieuwd zelfvertrouwen. Pas als het congres vandaag en morgen daarmee instemt, en hoe groot is het enthousiasme ervoor, pas dan kan het zoeken beginnen naar een man of vrouw die die vernieuwde boodschap moet verkopen. In die volgorde graag, Henk.

Bleker zou overigens dat congres kunnen aangrijpen om na te gaan hoe hij ligt bij de gemiddelde kiezer en/of lid. In de partij en vooral in de Haagse top mag hij dan op de nodige tegenstand stuiten, maar misschien lopen de CDA’ers in het land helemaal weg met hem. Dat gebeurt vaker in de politiek. In dat geval zal de leiding van het CDA (Peetoom, Van Haersma Buma en toch ook nog een beetje Maxime Verhagen) behoorlijk in verlegenheid raken en er een probleempje bij hebben. Zoals gezegd, niets blijft de christendemocraten bespaard.

* Vrij naar ‘Het jonge ding uit de achterban van drs Mallebroodje’, een personage uit het oeuvre van Remco Campert.

Onderwerpen