Spring naar de content

Interview met Sander ‘LuckyTV’ van de Pavert

Elke werkdag kijken ruim een miljoen mensen naar de satirische filmpjes van LuckyTV. Maar er komt vaker heisa van dan de maker, Sander van de Pavert, lief is. ‘Eigenlijk draag ik Job Cohen een warm hart toe.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Zes jaar filmpjes plakken voor De Wereld Draait Door heeft Sander van de Pavert (35) behalve roem ook tastbaar bezit opgeleverd. Het brein achter LuckyTV bezit een stijlvol ingericht Haags bovenhuis, met kunst aan de muren, plafonds met rozetten, een uitgebreide opname-installatie en – uiteraard – een joekel van een televisie. Die filmpjes zijn vaak kinderlijk eenvoudig en absurd, maar wanneer Van de Pavert naar aanleiding van de discussie over de hoofddoek van de koningin een filmpje maakt waarin hij Willem-Alexander afbeeldt met een peniskoker en Beatrix naakt tussen inheemse Papoea’s zet, is de wereld te klein en LuckyTV het gesprek van de dag. De magie komt uit zijn zolderkamertje: niet meer dan een donker hok met twee computerschermen, een kleine televisie en een microfoon. Meer heeft de videokunstenaar niet nodig. Vanuit zijn comfortabele bureaustoel stuurt Van de Pavert al sinds 2005 dagelijks zijn korte satirische filmpjes naar de redactie van De Wereld Draait Door.
Het is dinsdag 17 januari. Is er al iets opmerkelijks gebeurd? Jazeker, zegt Van de Pavert. Opperrabbijn Aryeh Ralbag heeft homoseksualiteit een ziekte genoemd, en de Tweede Kamer valt over een therapie tegen homoseksualiteit. “Daar wilde ik een filmpje over maken, maar het gebrek aan beeld brak me op.” En nu? “Cor Bosman! Maar niet deze.” Hij toont een filmpje van het Limburgse Statenlid Cor Bosman, de PVV’er die PvdA-collega Selçuk Özturk voor ‘een stuk uitgekotst halalvlees van een Turks varken’ heeft uitgemaakt. Het is een door Van de Pavert verknipt interview met Bosman. We zien en horen Bosman, die varkensachtige klanken uitstoot. Van de Pavert: “Wel geinig, maar te flauw. Ik heb wat beters. Zal ik je straks laten zien.” Weet je van tevoren hoe leuk het publiek een filmpje zal vinden? “Ik vind het zélf altijd leuk, maar of het publiek het leuk vindt, is moeilijk in te schatten. Soms lachen ze om dingen die ik helemaal niet had zien aankomen. Ik doe dit nu al tien jaar, en ik weet eigenlijk nog steeds niet wat werkt en wat niet.”
Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.