Spring naar de content

Wolfsen lichtte Utrechtse Raad onvolledig in over misdragingen Roma-familie

De Utrechtse Roma-familie Nicolich blijkt veel vaker problemen te hebben veroorzaakt dan tot nu toe bekend. Zo is op zondag 11 november ambulancepersoneel, dat een dronken lid van de familie met een epileptische aanval hulp kwam verlenen, het werken onmogelijk gemaakt. De Utrechtse gemeenteraad is woedend op PvdA-burgemeester Aleid Wolfsen. “Het college heeft (-) geen melding gemaakt van deze incidenten en de gemeenteraad dus verkeerd ingelicht.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De woonovereenkomst tussen de gemeente en de familie Nicolich bevatte de strikte voorwaarde dat de familie geen misstap mocht maken of ze zouden ‘alsnog het huis uit worden gezet’, zoals het college op vrijdag 23 september 2010 meldde. Opvallend is dat er tóch een reeks incidenten heeft plaatsgevonden in de maanden daarna. Echter: op vragen van de VVD (gesteld op 14 februari 2011) heeft het college bezworen dat er geen incidenten hebben plaatsgevonden. “Het college heeft toen geen melding gemaakt van deze incidenten en de gemeenteraad dus verkeerd ingelicht,” aldus [[download file=”2012-01/persberichtvvd-sp-slu.pdf” icon=”” text=”een gezamenlijk persbericht” title=”” ]] (PDF) van oppositiepartijen Leefbaar Utrecht, VVD en SP.

Bij het incident waren agenten aanwezig, maar de hulp kon pas geboden worden nadat extra politiepersoneel en hondengeleiders assistentie kwamen verlenen. De politie heeft bij de gemeente melding gemaakt van het het dwarszitten van de hulpverleners maar voor zover bekend hebben de autoriteiten er geen werk van gemaakt, meldt De Nieuwe Utrechter. De familie heeft meer op haar kerfstok. In november 2011 werd vastgesteld dat de familie naast een uitkering geld verdiende aan handel in auto’s. De gemeente heeft daarom zes maanden bijstand teruggevorderd. Verder is de politie bij hen langs geweest om dertien boetes te innen.

De familie Nicolich blijft ondertussen in de door de gemeente ter beschikking gestelde villa wonen. De huuroverenekomst eindigde op 1 januari; de familie had zelf voor andere woonruimte moeten zorgen, maar is daar niet in geslaagd. Onlangs werden de Roma bedreigd, bemiddeling van het Leger des Heils bood geen soelaas. De oppositie wil donderdag 2 februari in debat met Wolfsen over de kwestie.