Spring naar de content

‘De Nederlandse democratie is te koop en niemand maakt zich er druk om’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Karen Geurtsen

Meneer Krouwel, wat vindt u van de reactie van de PVV op deze nieuwe wet?
“We weten dat de PVV uit het buitenland wordt gefinancierd. Voornamelijk uit de VS: veel pro-Israël bewegingen en anti-Islam groeperingen. Robert Spencer en Pamela Geller – google gerust naar haar hysterische video’s – zamelen geld voor hem in onder het motto: sponsor zijn rechtszaken.
In alle echte democratieën is het verboden voor partijen om geld uit het buitenland te ontvangen. Een partij in Tunesië is zelfs net de zetels ontnomen voor dit vergrijp. Maar onze traditionele partijen zitten ook op veel geld, vooral het CDA. Zij hebben onroerend goed. Ook zijn er heel sterke aanwijzigingen van grote anonieme sponsoren. Fentener van Vlissingen schijnt bijvoorbeeld flink te investeren in ‘politiek kapitaal’.”

Hebben we iets aan deze wet?
“Als er via lokale afdelingen wel gewoon anoniem gedoneerd kan worden, is dit wederom een rare loop in onze wetgeving. Er is nu een zeer slechte verantwoordings- en openbaarheidsplicht, die door de EU meerdere malen is neergesabeld. Er is in Nederland hoogstwaarschijnlijk een levendige ‘stealth’ sponsoring van partijen, maar we zullen het nooit weten. De grote partijen gaan echt geen strenge wetgeving maken. Eigenlijk is de enige oplossing Europese regels. Buitenlandse financiering is in Nederland gewoon mogelijk. Ik heb ooit de administratie van Rita Verdonk gezien en zij ontving bijvoorbeeld 100.000 euro van een rekening uit Cyprus. 
Wie weet wie de donateur was. Wellicht een Nederlander die de belastingen ontduikt. Weet u waarom er nooit politieke schandalen rond geld zijn in Nederland – en wel in alle andere landen? Omdat hier alles zo ongeveer mag. Het is echt een absurde situatie.”

Waarom boeit het Nederlanders niet wie hun vertegenwoordigers geld toestopt?
“Dat moet u aan de partijen voorleggen. Het is heel raar dat niemand zich druk maakt dat de Nederlandse democratie te koop is.”

Zie ook:
De waanzin van Pamela Geller