Spring naar de content

Dennie Christian

Dennie Christian, pseudoniem van Bernhard Althoff (Bergisch Gladbach, 1956), is schlagerzanger en presentator van het jaarlijkse Schlagerfestival Kerkrade.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Die is optimaal. In deze donkere maanden maken wij het thuis altijd erg knus. Voor onze ramen hangt kerstverlichting die we pas in februari weghalen. Ik heb een hekel aan grauw weer, maar die knusse sfeer krikt me op. Ik voel nog steeds passie voor mijn vrouw, heb fijne vrienden, gezonde kinderen en succes in mijn vak. Wat wil ik nog meer?

Wie zijn uw helden?

Privé luister ik graag naar andere genres dan die ik zelf vertolk, vooral naar Eric Clapton en Bruce Springsteen. Mijn favoriete acteurs zijn Sean Connery en Jack Nicholson.

Aan wie ergert u zich?

Aan mensen met vooroordelen. Ik ken ze uit ervaring. Mijn eerste manager Harry Thomas voerde rond 1980 processen tegen Veronica, omdat mijn liedje Vrijheid en vrede werd geboycot. Volgens een deejay was het schandalig dat een Duitser over zulke onderwerpen durfde te zingen.

Lijkt u op uw moeder?

Mijn krullen en mijn koppigheid heb ik van haar. Mijn optimisme komt van mijn vader.

Wat is uw grootste angst?

Dat ik het niet merk als het publiek me ooit misschien niet meer wil.

Bent u monogaam?

Vroeger niet. Mijn vrouw weet dat. Gelukkig heeft ze me inmiddels vergeven. De wetenschap dat ik nog steeds bij sommige vrouwen maar in mijn vingers hoef te knippen, is nu genoeg. Ik hoef mijn mannelijke jachtinstinct niet op hen bot te vieren.

Wat is uw definitie van geluk?

Tevredenheid en genoeg momenten in je leven hebben waarop je kunt lachen.

Heeft u ooit een mystieke ervaring gehad?


Ik leed erg onder de dood van mijn vader in 1992. Ik huilde vooral veel onderweg in de auto, omdat ik mijn familie niet met mijn verdriet wilde belasten. Na twee maanden werd ik ’s nachts wakker en zag mijn vader aan mijn bed staan. Hij zei dat ik hem moest loslaten en dat het goed met hem ging. Dat hielp.

Bidt u weleens?

Ja, elke avond in bed. Ik ben gelovig, maar ik ben geen kerkganger. Toch betaal ik nog steeds trouw mijn kerkbelasting aan de rooms-katholieke Kerk. Je weet immers maar nooit.

Wie is uw grootste liefde?

Roswitha.

Bent u aantrekkelijk?

Dat krijg ik vaak te horen. Ik ben een vrolijk en gezellig type. Toen ik vijftig werd, had ik het een half jaartje wel moeilijk. Ik keek in de spiegel en dacht: hoe moet ik met mijn oude kop nog mensen entertainen? Maar gelukkig word ik nog steeds door veel mensen bewonderd en geadoreerd.

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?

Gisteravond nog, om een jankfilm die op tv was. Sommigen noemen het kitsch, maar ik vind het fijn om die zoete tv-series van Rosamunde Pilcher of Inga Lindström te kijken.

Wanneer was u het gelukkigst?

Tijdens de geboorte van mijn twee kinderen en toen ik op mijn negentiende Roswitha leerde kennen en wist dat ik met haar oud wilde worden.

Welke eigenschap waardeert u in een man?

Eerlijkheid, recht door zee zijn, mentale en fysieke kracht, loyaliteit.

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?

Mannen zijn het zwakkere geslacht. Als wij kinderen moesten baren, had elk gezin er hooguit één. Daarom waardeer ik de kracht van een vrouw en haar eerlijkheid, warmte, steun en vrolijkheid.


Wat is uw dierbaarste bezit?

Mijn trouwring en alles wat daarmee verbonden is.

Wat is uw grootste prestatie?

Dat we onze kinderen zo goed hebben opgevoed. In mijn vak: de tweede keer dat ik het Schlagerfestival presenteerde. Mede door een goede voorbereiding had ik alles onder controle en wist ik: dit kan ik.

Wat is uw grootste mislukking?

In 1975 stond ik in Duitsland op één met Rosamunde. Ik mocht optreden in een live-uitzending van de ZDF. Ik werd begeleid door een Berlijnse draaiorgelspeler, we hadden niet gerepeteerd. De muziek bleek niet te kloppen. Na het intro klonk het refrein in plaats van het couplet. Ik ging finaal de fout in. Dat heeft me zeker twee jaar achtervolgd.

Als u iets aan uzelf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Niets.

Wie hoopt u nooit meer terug te zien?

De Duitse zangeres die in de coulissen stond en ongegeneerd schaterlachte toen ik de mist in ging op de ZDF. Ze lachte uit puur leedvermaak. Dat raakte me enorm.

Wat is de beste plek om te wonen?

Wardenburg, Duitsland. We wonen daar aan de rand van het bos en vanuit onze tuin kijken we uit op een weiland met koeien en paarden.

Welk leed heeft u anderen berokkend?

Behalve mijn vrouw? Er zijn mensen die zich op hun tenen getrapt voelen, omdat ik het hart op de tong heb. Nu ik ouder en wijzer ben, ga ik vaker conflicten uit de weg.

Waar schaamt u zich voor?

Nog steeds voor de periode twintig jaar geleden toen ik vreemdging. Ik ontnam mijn vrouw het gevoel van veiligheid en ik beschaamde haar vertrouwen.


Gelooft u in God?

Ja. Ik weet zeker dat er een hogere macht is die over ons waakt.

Hoe is ongeluk te vermijden?

Door attent en alert te zijn. Maar ongeluk, zoals ziekte, is niet te vermijden.

Wat is uw devies?

Positief denken.