Spring naar de content

Het voorstel van de KNVB om brave voetbalfans te gaan belonen is een reductio ad kleuterum

Met het voorstel om voetbalfans die zich wél gedragen als normale mensen, te gaan belonen, geeft de KNVB aan hoe minachtend ze over supporters denkt. Zij zijn kennelijk gelijk aan kleuters die een sticker in hun schriftje verdienen als ze braaf hun taakje hebben gedaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Karen Geurtsen

Het stond in het AD. Aan het woord is de directeur betaald voetbal Bert van Oostveen: “Iemand die zich twee jaar lang netjes gedraagt, zou een zilveren seizoenskaart kunnen krijgen. Na vijf jaar goud en na tien jaar platinum. Met die kaarten kun je een betere plek in het stadion krijgen, extra informatie van de club, voorrang bij uitwedstrijden of korting op Eredivisie Live.”

Korting? Omdat je je gedraagt? Voetbalonzin ten top. Uit liefde voor de nationale sport pikken we veel. We accepteren dat gemeentes miljoenen in voetbalclubs steken om ze te laten overleven. En we accepteren dat clubs die miljoenen vervolgens aan een paar jochies geven die toevallig goed tegen een bal kunnen trappen. Dat accepteren we omdat voetbal voor veel mensen kennelijk zó belangrijk is dat ze liever meer belasting betalen in crisistijd, dan dat hun club lijdt.

Het zij zo. We doen er niet moeilijk over. We zijn een democratie en wat een meerderheid vindt, voeren we nu eenmaal uit. Maar supporters een uitzonderingspositie geven door ze te belonen voor gewóón gedrag? Dat gaat toch zelfs voetbaladepten te ver? Naast een democratie,  leven we namelijk ook in rechtsstaat, waar iedereen gelijk is voor de wet en allen zich, zonder uitzondering, te houden hebben aan bepaalde gedragsregels. Niemand hoeft daarvoor beloond te worden. Ook een voetbalfan niet; hoeveel gelijkenis hij misschien ook vertoont met een neanderthaler.

Gelukkig is het Supportersplatform Betaald Voetbal, bij monde van Eric van Dorp, ook niet erg enthousiast over het voorstel van de KNVB. Zij hebben wel door hoe denigrerend deze reductio ad kleuterum werkelijk is. “Ik hoef geen beloning, goed gedrag is normaal. Ik wil gewoon naar de wedstrijd kunnen met mijn potje bier,” zegt Van Dorp tegen persbureau Novum. Precies: Van Dorp hoeft dat niet, want hij is een volwassen mán, KNVB, geen kléuter.

Onderwerpen