Racemonster

wpk-admin 27 jan 2012 Politiek

Uilskuiken van de week: Jos Verstappen

In wat voor auto zou de voormalige Formule 1-racer Jos Verstappen rondrijden? Een opgefokte Bugatti, een bloedsnelle Lamborghini of een exclusief racemonster als de BMW M3 DTM? Niks van dit alles: Jos Verstappen, Neerlands grootste coureur aller tijden, rijdt in een bestelbus.

In die bestelbus zou hij begin deze maand in Roermond zijn 24-jarige Ex-vriendin hebben aangereden. Ze werd in een ambulance behandeld aan kneuzingen en schaafwonden en deed daarna aangifte op het politiebureau. Verstappen meldde zich vervolgens zelf op het bureau en werd in hechtenis genomen. “Ik had wel dood kunnen zijn,” zei de ex-vriendin de volgende dag tegen een verslaggever van De Telegraaf.

Een goede vriend van Verstappen, zijn voormalige teambaas Frans Verschuur, liet in het Algemeen Dagblad weten bedenkingen te hebben bij het verhaal. “Jos rijdt zo goed. Als hij echt op die vrouw was ingereden, had ze nooit meer gelopen.” Ook Ron Schmitz, oud-voorzitter van de Jos verstappen Fanclub en tevens ex-vriend van de zus van Verstappen, nam het, ook in het Algemeen Dagblad, direct op voor de geplaagde coureur. “Ik ken Jos, maar ik ken ook die meid. Ik denk dat het geweld van twee kanten kwam.”

Verstappen schijnt een moeilijke jeugd te hebben gehad. Als hij niet luisterde kreeg hij klappen van zijn vader. Die was vastbesloten een wereldkampioen van zijn zoon te maken, een Hollandse, of liever Limburgse, Niki Lauda, de drievoudig wereldkampioen die sinds een huiveringwekkende crash op de Nürburgring in 1976 met het uiterlijk van een buitenaards wezen door het leven gaat.

Als de prestaties op de baan ondermaats waren, schold Verstappen senior zijn zoon de huid vol, ongeveer zoals Michiel Romeyn deed in de bekende voetbalvadersketch van Jiskefet, stel ik mij zo voor. Daarom kan Jos soms ’emotioneel’ reageren, zeggen zijn vrienden. Maar dat komt ook omdat anderen hem altijd uitdagen. “Mensen nagelen hem graag aan de schandpaal,” zei teambaas Verschuur. Op racebanen wordt hij geregeld ‘getreiterd en geprovoceerd’, ook zouden mensen expres tegen hem op lopen, aldus Verschuur.


Een carrière à la Lauda is het nooit geworden, althans niet wat prijzen betreft (een derde plaats tijdens de Grand Prix van Hongarije in 1994 bleef zijn grootste triomf). Als het op botsingen en ongelukken aankomt, overtreft hij Lauda echter op alle fronten. Zo slaagde Verstappen erin om tijdens een pitstop zijn neus te verbranden (zijn auto vloog in brand en hij was de klep van zijn helm vergeten dicht te doen). Verstappen reed meestal meer naast dan op de baan; als hij ooit de finishlijn haalde, was de auto zo goed als ontdaan van onderDelen. Jos ‘grindbak’ Verstappen luidde zijn bijnaam.

Met vrouwen kon Verstappen moeilijk overweg. Hij was jaloers van aard, verklaarde hij in De Telegraaf. In 2009 werd hij tot een boete en een voorwaardelijke celstraf veroordeeld, nadat hij dreigende sms’jes naar zijn ex-echtgenote had gestuurd en in een woedende bui, in aanwezigheid van hun kinderen, haar woning was binnengevallen. Daarna kondigde hij aan in therapie te gaan, hij zou zijn leven beteren.

En misschien is het vervolgens ook wel goed met hem gegaan, afgezien van een eerder akkefietje in een hotelkamer met diezelfde ex-vriendin die na de aanrijding aangifte tegen hem deed. De rechtbank van Roermond is daar in elk geval van overtuigd. Want vorige week werd Verstappen onverwacht vrijgelaten uit voorarrest. Volgens zijn advocaat wordt hij niet langer verdacht van doodslag, er zou zelfs geen bewijs zijn voor zware mishandeling.

Het is niet te geloven. Jos the Boss, koning van de vaderlandse autosport, heeft bij het inparkeren van zijn imposante bestelbus zijn vriendin simpelweg over het hoofd gezien. Jos ‘grindbak’ Verstappen, zelfs in een bestelbus maakt hij brokken.

Reageer op artikel:
Racemonster
Sluiten