Spring naar de content

What’s in a name?

Normaal zouden we ons nooit hebben bemoeid met het gezinsleven van model/actrice Nicolette van Dam. We weten allang niet meer waarom ze ooit beroemd is geworden, eerlijk gezegd. Maar dat zal zeker aan ons liggen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark Traa

Dat ze nu toch in dit stukje figureert, is vanwege haar bevalling, gisteren, van een dochter die Lola-Lily is gaan heten. Waarmee we haar van harte feliciteren, overigens.

Lola-Lily dus. Met verbindingsstreepje.

Daar kun je van alles van vinden, en dat was gisteren en vandaag dan ook het geval op de plaatsen die zich daarvoor bij uitstek lenen: Twitter, Facebook en de fora van de vrouwenbladen. Lola-Lily stond bijna een etmaal bovenin de lijst met trending topics. Dat is niet zo gek, want Lola-Lily is een opvallende naam. Beroemde mensen en wannabees hebben daar een handje van: de kinderen van tv-kok Jamie Oliver heten Poppy Honey Rosie, Daisy Boo Pamela, Petal Blossom Rainbow en Buddy Bear Maurice. De zoon van actrice Shannyn Sossamon heet Audio Science die van acteur Jason Lee heet Pilot Inspektor.

Maar ook ‘gewone’ mensen kunnen er wat van: wat te denken van Silver, Uniek en Vip? Op de recente lijst van voornamen uit 2011 van Sociale Verzekeringsbank (klik op kindernamen op populairteit) vinden we een Zeppelin, een Tietje, een Stoer en een Zip.

Een hele enkele keer worden vader en moeder gestraft voor de idiote naam  die ze kozen voor hun kind. In het algemeen is het echter aan de dienstdoende ambtenaar van de burgerlijke stand om te bepalen wat ongepast is en wat niet. Want ‘ongepast’ is het voornaamste criterium om een naam te weigeren. Het laat zich raden dat de willekeur in de gemeentehuizen hoogtij viert.

Wat is ongepast? Natuurlijk, ooit waren Wesley en Yolanthe ook incourante namen, maar we durven wel de gok aan dat er ook over tien jaar niet meer dan vijf Lola-Lily’s in Nederland zullen wonen. Lola-Lily zal vele jaren met haar naam worden gepest. Ze zal meer moeite hebben dan een ander om aanzien te verwerven in haar toekomstige beroep – tenzij gezag hierin geen enkele rol speelt. En hoe hard zal een Zeppelin of een Uniek later niet moeten knokken om serieus te worden genomen?

Dat is misschien niet ongepast, maar wel ongewenst.