Spring naar de content

Gouden bok

Het gebeurde in dat deel van de hoofdstad waar tolerantie alleen kan gedijen door gigantische reservoirs aan roddel. De oudere man kwam terug uit het buitenland met een meisje dat zijn dochter had kunnen zijn. Hij werd graag met haar gezien; zij zei nauwelijks wat. Ze was ongeletterd, hij verdiende zijn geld met het schrijven van boeken over de stand van het land.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Hoogopgeleide vrouwen in zijn omgeving spraken erover in termen als 'neokolonialisme' en tegenstellingen als 'geile bok - groen blaadje' of 'koper - gewillige waar'. De al even welwetende mannen lieten het bij toeschietelijke onverschilligheid of een luie knipoog. "Wie weet is het wel echte liefde?" of giftiger: "Hij moet wel heel eenzaam zijn geweest."

Het verschil tussen de spotoogjes van de mannen en de angels van de vrouwen is makkelijk te wijten aan seksuele naijver. Sommige vrouwen van medio dertig weigeren bepaalde cafés in te gaan omdat ze daar omgeven worden door meisjes van tien jaar jonger. Voor zover mijn observatie reikt, zie ik even vaak vijftigers als vijftigsters elkaar verlaten. Maar de mannen doen dat voor een nieuwe liefde, de vrouwen voor een nieuw leven.

Dat een politicus het aanlegt met een jongere journaliste fascineert me minder dan de giftigheid en gretigheid waarmee die gebeurtenis wordt becommentarieerd. Als we de morele wuftheid van het CDA en het personeelsbeleid van de NRC uit de discussie laten koken, koekt er een bevreemdende substantie aan de bodem van de pan. Waarom heeft GeenStijl het over het 'gereformeerd smegma' in de mondhoeken van de redactrice? Waarom acht de bewindsman - zelf voorheen een dankbaar mikpunt voor cartoonisten en ecologen - zich opeens geschikt om zijn zieltogende partij te leiden? Of lees de column van Jojanneke hiernaast. Ik kan alleen maar hopen dat er zo over mijn sexappeal wordt geschreven op mijn 58ste. Vanwaar de haat en frivoliteit?

Beide seksen walgen van leeftijdsverschil en zijn er tegelijk door gefascineerd. Beide, inderdaad, want mannen staan niet langer aan de profiterende kant. Journalist Renzo Verwer, auteur van het boek De liefdesmarkt, ontdekte dat er in de leeftijdscategorie van 25 tot 40 jaar anderhalf keer zoveel mannen als vrouwen vrijgezel zijn. Ook van 40 tot 55 jaar zijn meer mannen dan vrouwen alleenstaand. Pas in de leeftijdscategorieën vanaf 56 jaar is het andersom. Dat komt omdat een 25-jarige vrouw aantrekkelijk wordt gevonden door pubers, bejaarden en alles daartussen. Een 25-jarige man heeft doorgaans veel minder keuze. Alle milfs en cougars in hippe tv-series ten spijt.


Volgens Verwer betekent dat een overschot van 2,3 mannen per vrouw. Vrouwen kijken nu eenmaal graag omhoog, naar macht en geld. En dat krijg je meestal pas na je dertigste. Mannen daarentegen kijken vooral graag naar een blote vrouw.