Spring naar de content

Chipshol: oud-rechters Kalbfleisch en Westenberg voor het hekje

A trainwreck in slow-motion, de kwestie van de vermeend liegende oud-rechters Pieter Kalbfleisch en Hans Westenberg vordert tergend langzaam. Maar nu is het zover, de twee gaan vervolgd worden voor meineed. Een voorlopig hoogtepunt in het Chipshol-dossier.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

De Chipshol-affaire lijkt het script van een financieel-juridische thriller. Vader en zoon vechten al jaren een juridische strijd uit met andere grondbezitters en vastgoedjongens. Een journalist schrijft een boek en stuit op iets opmerkelijks: de vader en zoon worden tegengewerkt door de rechters die ze om hulp hebben gevraagd. Deze doen dit af als onzin. Maar dan komt een oud-geliefde van één van de twee rechters naar voren: het verhaal klopt! Maar het is geen roman van John Grisham. Het is echt gebeurd. De achtergronden leest u hier; Sex, lies and technology.

Enfin, Hans Westenberg wordt er nu van verdacht driemaal meineed te hebben gepleegd, Pieter Kalbfleisch tweemaal. Het Utrechtse Openbaar Ministerie deed twee jaar onderzoek naar de twee liegende oud-rechters. Westenberg stapte in 2009 op als vice-president van de Haagse rechtbank, Kalbfleisch legde vorig jaar zijn functie neer als bestuursvoorzitter van de Nederlandse Mededingingsautoriteit.

Chipshol zou in de rechtsgang door Kalbfleisch zijn benadeeld. Kalbfleisch was bevriend met een oud-aandeelhouder van Chipshol en hij zou rechter Westenberg hebben gevraagd in diens voordeel te oordelen. Dat deed Westenberg en daardoor verloor Chipshol veel geld en grond. Pijnlijk. De Utrechtse rechtbank zal de meineed-kwestie in de tweede helft van april behandelen. Wordt vervolgd.