Spring naar de content

Homs is een godvergeten oorlogszone. ‘Ambulances rijden er niet, dat is te gevaarlijk’

Het offensief dat het Syrische regeringsleger afgelopen weekend is begonnen in de opstandige stad Homs, het epicentrum van de revolutie tegen president Bashar al-Assad, wordt met het uur heviger. De stad ontwaakte vanochtend in een grijze rookpluim. Overdag gaan de beschietingen gewoon door. Het is oorlog in de reinste zin van het woord. Hulp is nergens te bekennen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

“Het wordt heel erg vandaag in Homs,” mailde Mousana, een Nederlandse Syriër met familie in Homs, vanochtend naar de redactie van HP/De Tijd. “Ik ben net gebeld door een arts, er zijn nog maar drie artsen aanwezig in Bab Amr (de wijk die momenteel flink onder vuur wordt genomen, red.). Er is medisch personeel nodig en medicijnen. Is er een snelle manier om die te sturen vanuit Nederland?”

Als we ’s middags contact opnemen met Mousana klinkt hij rustig, maar van binnen is hij wanhopig. “Ik had net nog een vriend aan de lijn vanuit Homs, er zijn alleen vandaag al meer dan zestig doden gevallen. Er wordt van ver geschoten met tanks. Hele apartementsblokken met burgers worden vernield. Ook het apartementencomplex waar mijn zus in woont is beschoten. Gelukkig was zij er niet. Er zijn achttien lijken uitgehaald, maar er liggen er nog veel meer onder het puin.”

Vooral het gebrek aan medisch personeel om de vele gewonden te helpen is een groot probleem. Er zijn ziekenhuizen gebombardeerd en de verplegers die er zijn, kunnen zich niet vrij op straat bewegen. “Het Vrije Syrische Leger (bestaande uit gedeserteerde soldaten uit het regeringsleger, red.) probeert nu zo goed als mogelijk gewonden te helpen,” aldus Mousana. “Ambulances rijden er niet, dat is te gevaarlijk.” 

Om een beeld te krijgen van de situatie, zie hieronder een aantal video’s die vandaag online zijn geplaatst:

 

Onderwerpen