Spring naar de content

Wees geen onderdaan, wees krant!

In NRC Handelsblad stond gister een primeur van jewelste: het hof en de Rijksvoorlichtingdienst (RVD) hebben zich bemoeid met het juryrapport van de Machiavelliprijs die woensdag werd uitgereikt aan prinses Máxima. Een bestuurslid van de Stichting Machiavelli is om die reden afgetreden. Hij vond het niet te verteren dat de motivering van de prijs dankbij de inmenging van het hof en de RVD ‘een oranje draai’ kreeg en zo ‘een lofzang op Máxima’ werd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roelof Bouwman

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Dit nieuws was u gisteren ontgaan? Geen wonder, want NRC Handelsblad had het niet bepaald vooraan in de eigen etalage gezet. Sterker nog: er was niet eens een nieuwsbericht van gemaakt. Wie alles wilde weten over Machiavelli en Máxima moest helemaal doorbladeren naar pagina 15. Want daar had NRC het toch behoorlijk opzienbarende bericht verstopt: in een opiniestuk van plaatsvervangend chef buitenland Frank ‘de heer Wilders overdrijft een beetje‘ Vermeulen, die zich tevens bekendmaakte als het opgestapte bestuurslid van de Stichting Machiavelli. ‘Stop met het geknipmes voor het koningshuis’ stond er boven zijn betoog, want dat bleek de belangrijkste les die Vermeulen had geleerd: aan de onzichtbare macht van de Oranjes kan alleen een einde komen als het gebuig in de nabijheid van de koninklijke familie ophoudt. ‘Wees geen onderdaan. Wees burger’.

Hear hear! En dus rekenen we er óók op dat nieuws over het koningshuis voortaan gewoon als nieuws over het koningshuis in de NRC komt te staan.