Spring naar de content

Jolande Sap moet een Houdini-act doen

Als hyena’s sluipen parlementair journalisten en Kamerleden van andere partijen dezer dagen om Jolande Sap. Ze weten dat de fractieleider van GroenLinks hopeloos klem zit in het Kunduz-dossier. Premier Mark Rutte wil de trainingsmissie in het hopeloos corrupte Afghanistan, die er alleen kon komen dankzij de steun van GroenLinks, mede op verzoek van de NAVO uitbreiden. Een groot deel van Saps achterban wil er het liefst helemaal mee stoppen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Boudewijn Geels

Arme Sap. De missie in Kunduz is in de beeldvorming háár missie geworden. Wederom kan die alleen worden uitgebreid als GroenLinks daarmee instemt. Inmiddels zou Sap wensen dat ze er überhaupt nooit aan was begonnen.

Want nu moet ze uitleggen dat de missie, die dus kennelijk een uitstekend idee is – anders was ze er in eerste instantie niet mee akkoord gegaan, nietwaar? – niet nog een beetje kan worden uitgebreid, omdat... Ja, waarom eigenlijk? Als je wel agenten in Kunduz wilt trainen, waarom dan geen leden van de grenspolitie? Dat klinkt toch niet logisch?

Sap, die morgen spitsroeden zal lopen op een GroenLinks-congres in Utrecht, moet een onmogelijke verbale Houdini-act doen en ondertussen glimlachend blijven herhalen dat ze volledig in control en optimistisch en vastbesloten is. Iedereen weet dat dat flauwekul is, en zij weet dat iedereen dat weet.

Politicus zijn is een moeilijk vak, soms.

Onderwerpen