Spring naar de content

Verboden! Of niet?

Elke dag overtreden we zonder het te weten de wet. Maar we denken net zo vaak iets illegaals te doen terwijl er niets aan de hand is. Wat mag er eigenlijk en wat niet? En: hoe kom je stiekem aan een nier of een krokodil?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Karen Geurtsen

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Heeft u een werkster die u zwart betaalt? Geen probleem. Maar wast u de auto die bij u voor de deur staat, dan pleegt u een milieudelict. U dacht dat films downloaden verboden is? Dan zit u er helemaal naast. Maar fietst u met te veel licht op uw rijwiel, dan kan u dat een lieve duit kosten. Speciaal voor HP/De Tijd rekende het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) uit hoe vaak Nederlanders vorig jaar de fout in gingen met dergelijke kleine vergrijpen. Het boetegeld dat het CJIB int voor deze minimale overtredingen is geen klein bier. Alleen al de betrapte wildplassers spekten de staatskas afgelopen jaar met maar liefst drie miljoen euro. Wanneer gaat u over de schreef en wat is geen enkel probleem? Elf gevallen uit het dagelijks leven.

Flyeren voor de poes / mag niet
Is Minoes ontsnapt en wilt u op de lantaarnpalen en bomen in uw wijk een flyer plakken met haar foto en uw telefoonnummer? Misschien is uw poes dan inderdaad zo weer thuis. Maar u maakt het de politie wel heel gemakkelijk om u op te sporen en op de bon te slingeren. U maakt zich namelijk schuldig aan het ‘zonder toestemming van rechthebbende op weg/onroerend goed afbeelding/geschrift aanplakken of aanbrengen’. Daarvoor hebben afgelopen jaar 477 Nederlanders een boete van 120 euro moeten betalen. Het uitdelen van de foto in uw buurt is ook geen optie. Voor dat vergrijp zijn zestig mensen op de bon geslingerd. De flyer bij mensen in de brievenbus stoppen mag wel.

Picknicken op het pad / mag wel
Stel: het wordt eindelijk lente en u wilt de ontluikende natuur in. Zoek dan geen plekje in het gras om uw picknick- kleed uit te spreiden. En trek al helemaal geen fles prosecco open. Op ‘zich onbevoegd bevinden in beplanting’ staat een boete van veertig euro, zoals zo’n honderd Nederlanders vorig jaar ondervonden. Voor in het openbaar drinken van alcohol moesten moesten ongeveer vijftienduizend mensen een bedrag van 85 euro neertellen. Had u de barbecue willen aansteken? Wees voorzichtig met het omringende groen (beschadiging kost 120 euro), denk om de schillen en de dozen (op het achterlaten van afval staat een boete van 120 tot 340 euro) en maak geen herrie (drie mensen werden vorig jaar beboet voor het veroorzaken van geluidsoverlast). Tussendoor even de bosjes in om te plassen? Kijk uit, ook dat kost geld: wildplassen leverde de schatkist vorig jaar maar liefst 3 miljoen euro aan boetes op.
Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen