Spring naar de content

Genoeg moeders werken gráág meer. Als het maar flexibel kan

Werknemers zelf laten kiezen voor flexibele werktijden of thuiswerken: CDA en GroenLinks dienen vandaag een wetsvoorstel in om dit mogelijk te maken. Het doel is dat iedereen dan naar vermogen kan werken. Het lijkt me een goed plan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Pauline Bijster

“Kom jij me ophalen, mam?”
“Nee, je moet naar de opvang vandaag. Ja, alweer ja. Sorry, ik moet echt naar kantoor. Er is niets aan te doen nee. Zeur nou niet. Deze discussie hebben we iedere week al! Ja en ik weet ook niet waarom je daar limonade krijgt als je om een glas water vraagt. En waarom je al twee keer met een bloedlip thuiskwam, omdat Taco zo wild is. Die nieuwe leidster niet lief? Nee, schatje ik zal proberen vroeg te zijn. Als de file meevalt, hè. Ja en dan moeten we ook nog je zusje ophalen. Nee, daar is ook niets aan te doen. Ja, ik weet dat jullie dan honger hebben en dat ik het eten dan nog niet klaar heb, en dat jullie tegen de tijd dat het eten klaar is geen honger meer hebben. Nee, Tom kan niet bij je spelen vandaag, want ik moet werken. Dat zei ik toch net. Het is niet anders. Nou, fijne dag hè.”

Af en toe thuiswerken is niet alleen fijner voor de kinderen, het is ook een stuk productiever. Zonder reistijd zit je ‘s ochtends een uur eerder achter de computer en er is geen afleiding van collega’s. De afwas doe je tussendoor, terwijl je nieuwe inspiratie krijgt. De kinderen haal je zelf van school, om vijf uur kunnen ze aan tafel en om zeven uur liggen ze in bed. Vrolijk, gegeten en gewassen en het huis is opgeruimd. Van negen tot twee heb je al gewerkt, en van zeven tot tien maak je het af.

Genoeg moeders die ik ken zouden de stap om te gaan werken, of méér uren te werken, met plezier nemen als de mogelijkheid bestaat flexibele werktijden aan te houden. Ze zijn minder schuldgevoel en/of minder geld kwijt aan kinderopvang en de kinderen krijgen meer moeder, waar ze best recht op hebben. Voor vaders geldt overigens precies hetzelfde. Het klinkt als de ideale manier om een balans te vinden. Bovendien kan het wellicht de angst wegnemen die jonge hoogopgeleide vrouwen vaak hebben dat een gezin en een goede baan niet te combineren zijn.

Het zou fijn zijn, kinderen of niet, als iedereen het recht heeft af en toe eerder weg te gaan of thuis te werken, zonder met scheve ogen te worden bekeken door collega’s. De angst van werknemers dat mensen minder hard zouden werken lijkt me ongegrond. Iedereen die wel eens thuis heeft gewerkt, weet dat het sneller gaat en de concentratie per definitie hoger is. En dat de bereidheid om ook ‘s avonds nog iets te doen of in het weekend, een stuk groter is.

Pauline Bijster (twee kinderen) tikte dit stukje thuis, op haar ATV-dag.