Spring naar de content

Jan Dulles

Jan Dulles (1975, Volendam), pseudoniem van Jan Keuken, is zanger en vormt met Jaap Kwakman en Jaap de Witte de 3JS. Hun vierde album, 4 Elementen, is net uit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Ik ben niet in de zen-toestand waarin ik normaal gesproken het liefste zit. Daarom verlang ik erg naar een vakantie van drie weken naar een ver land. We hebben net vijf maanden aan ons nieuwe album gewerkt. Dat was best een stressvolle periode. Aansluitend zijn we aan onze theatertour begonnen, die nog tot begin april loopt.

Wie zijn uw helden?

Als puber was dat Jim Morrison. Ik ben nu tien jaar ouder dan hij ooit is geworden, en kan met mijn gezonde verstand niet zeggen dat iemand die zichzelf zo naar de kloten heeft geholpen nog steeds mijn held is.

Aan wie ergert u zich?

Aan commerciële televisiezenders en de mensen die daarachter zitten. Gelukkig zit er een knop op mijn tv. Ik kijk ik nog maar weinig.

Lijkt u op uw moeder?

Heel erg. Niet alleen qua uiterlijk. Ik heb de rust en de slappe humor van haar. Een verschil is dat mijn moeder een lichte vorm van smetvrees heeft. Dat heb ik zeker niet.

Wat is uw grootste angst?

Dat ik alles wat we nu hebben opgebouwd met de 3JS kwijt zou raken. Ik heb wekelijks angstdromen dat ik weer terug moet naar de garnalengroothandel waar ik tien jaar heb gewerkt.

Bidt u weleens?

Nee. In mijn puberteit wel. Ik wist niet wat ik met mezelf aan moest en ben ten einde raad maar gaan bidden.

Heeft u ooit een mystieke ervaring gehad?

Telepathie. Ik denk iets en de ander zegt het. Dat maak ik regelmatig mee met mijn vriendin. Ook met Jaap Kwakman, maar die gelooft nergens in. Als ik begin over telepathie doet hij alsof ik gek ben.


Bent u aantrekkelijk?

Er zijn momenten dat ik mezelf aantrekkelijk vind, maar ook waarop ik denk: wat vervelend dat een mens oud wordt. Ik denk dat ik wel iets mysterieus over me heb. Sommigen vinden dat spannend.

Bent u monogaam?

Ik heb in mijn leven te veel uitgespookt om nu te kunnen zeggen dat ik monogaam ben. Ik heb nog een flink aantal jaren goed te maken.

Wat is uw definitie van geluk?

Rust hebben in mijn hoofd en lichaam.

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?

Acht jaar geleden. Op de ochtend dat mijn vorige vriendin bij me is weggegaan en ik besefte dat het definitief over was.

Lijkt u op uw vrienden?

Ik had een enorme vriendengroep van krap veertig mensen die ik vanaf mijn tienerjaren elk weekend in Volendam in de kroeg tegenkwam. Die is nu uitgedund tot acht man. Dat zijn de mensen met wie ik me het meest verwant voel. Dat zit ‘m vooral in dezelfde humor.

Wie is uw grootste liefde?

Mijn vriendin Denise. We zijn zeven jaar samen en we blijven ook bij elkaar. Dat staat vast.

Hoe moedig bent u?

Niet zo moedig, omdat ik conflicten altijd uit de weg ga. Ik hou niet van ruzie. Moeilijke situaties laat ik door mijn vriendin of Jaap Kwakman opknappen. Dat vind ik erg slap van mezelf.

Wanneer was u het gelukkigst?

Een jaar of drie geleden. Ten tijde van onze eerste theatertour. In die periode kwam het besef dat het met de 3JS echt de goede kant op ging.

Welke eigenschap waardeert u in een man?

Arbeidsethos, en dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt voor zijn gezin.

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?


Ik vind het altijd bijzonder om te zien hoe de zorgzaamheid als vanzelf naar boven lijkt te komen bij vrouwen die moeder zijn geworden.

Wat is uw dierbaarste bezit?

Mijn huis op de dijk in Volendam. Twee jaar geleden gekocht. Ik heb het mooiste uitzicht van Nederland. Vanuit mijn raam zie ik enkel water, en de zonsopgang is onbeschrijflijk mooi.

Hoe ontspant u zich?

Met lekker weer rijd ik graag in mijn auto langs de weilanden in Noord-Holland. Daar heerst een ultieme rust. Soms zet ik de auto dan even stil naast een wei met koeien.

Wat is uw grootste mislukking?

Mijn schoolcarrière. Ik heb de havo maar net afgemaakt. Daarna ging ik naar de tweejarige meao, wat ik vanaf dag één heb verprutst, omdat ik het belangrijker vond om in de kroeg te zitten of in een coffeeshop te hangen. Ik heb daar wel spijt van.

Welk leed heeft u anderen berokkend?

Mijn ex-vriendinnen. De relaties duurden meestal zo’n vier jaar, maar iedere zaterdag zat ik dronken in de kroeg en ging ik andere meiden versieren. Uiteindelijke verpestte ik de relatie.

Gelooft u in God?

Ja. Maar meer als energie. Ik geloof in de kracht van goedheid, niet in de kerkelijke God, noch dat er een hemel of een hel is.

Wat is uw grootste prestatie?

De albums die we met de 3JS hebben gemaakt. Er is niemand die ons daarbij helpt. We schrijven en produceren alles altijd helemaal zelf.

Wat is de beste plek om te wonen?

Volendam.

Hoe is ongeluk te vermijden?

Niet. Een positieve instelling maakt ongeluk wel beter te verdragen. Neem de nieuwjaarsbrand. De enorme positieve energie en krachten die daarna in Volendam loskwamen, hebben de mensen er echt doorheen gesleept.


Wat is uw devies?

Het leven regelt zichzelf.