Spring naar de content

Pa's portret

Klaas maakt de beste nasi van Nederland. Klaas kan in één keer fantastisch drummen. Een natuurtalent. Klaas weet het beste kippenrestaurant in Spanje. Andere mensen doen maar wat als ze met vakantie gaan. Klaas niet. Klaas snapt het, hoe je echt moet genieten in het buitenland. Klaas weet ook hoe je met honden om moet gaan. Elke hond waar hij mee speelt, vliegt binnen de kortste keren iedereen aan, maar dat is niet Klaas zijn schuld. Moeten mensen maar niet zo zenuwachtig doen tegen zo'n grommende hond. Klaas heeft nooit ruzie, waarom zou hij? Iedereen kent hem, iedereen wil hem er graag bij hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Dat is Klaas Dijkshoorn, man van Nel, vader van drie zoons, Nico is de oudste. Nooit ziek geweest is een portret van Klaas, en van zijn vrouw en hun huwelijk. Een familieportret eigenlijk, waarop Klaas, uiteraard, de rest van het gezin opzij duwt om zelf in het midden te staan.

Hij heeft iets weg van David Brent uit The Office: constant door iedereen leuk gevonden willen worden, irritante grappen, geen flauw benul van zijn omgeving. En net als bij David Brent heeft het ook iets pijnlijks, iets aandoenlijks, het smeken om applaus.

Goed is dat Nico Dijkshoorn zijn vader niet als een puur egocentrische lul neerzet. Net vaak genoeg is Klaas een trotse, zorgzame vader, of in ieder geval, doet hij een onbeholpen poging. En vader en zoon zijn ook weer niet zo verschillend. Ze dagen elkaar uit, kleineren elkaar, kunnen bij vlagen hilarisch uit de hoek komen, en verwijten elkaar in wezen precies hetzelfde: je zag me nooit staan.

Roman is hier misschien niet helemaal het juiste woord. Nooit ziek geweest is meer een verzameling herinneringen, zonder al te duidelijke spanningsboog. Maar de in een heldere, bijna zakelijke stijl opgeschreven herinneringen zijn treurig en grappig tegelijk, zoals hier, als Dijkshoorn (Nico) slecht nieuws komt brengen: "Ik zet mijn auto bij Stefan voor de deur en bel aan. Dit is moeilijk. Mijn broer gaat opendoen en dan moet ik kijken als iemand die niet zomaar langskomt."

Nico Dijkshoorn: Nooit ziek geweest. Contact. € 18,95. Ook via ako.nl.