Spring naar de content

PvdA-brekebeen Germaine Princen keert terug naar deelraad Amsterdam

De dag nadat Job Cohen opstapte als partijleider keert een omstreden PvdA-politica terug in de lokale politiek. Germaine Princen werd weggestuurd als deelraadwethouder na het debacle rondom muziekcentrum MuzyQ, nu wordt ze deelraadslid in stadsdeel Oost.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Princen trad in oktober 2010 af toen haar eigen fractie geen vertrouwen meer in haar had. Ook stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik ruimde het veld. Elatik keerde later wel terug, mede omdat haar niet de hoofdmoot van de problemen van het muziekcentrum MuzyQ viel aan te rekenen.

Eind vorig jaar verscheen er een vernietigend rapport over Princen en haar betrokkenheid bij het muziekcentrum. Het stadsdeelbestuur van Oost bleek de deelraad in 2005 te hebben voorgelogen over de financiële risico’s rond muziekmakerscentrum MuzyQ. Een kritische second opinion van een extern onderzoeksbureau is nooit naar de toenmalige deelraad van Oost-Watergraafsmeer gestuurd. Het stadsdeelbestuur meldde wel het bestaan van het rapport van de Kats & Waalwijk Groep, maar stelde ten onrechte dat hieruit bleek dat de risico’s beperkt waren.

Princen verzuimde haar collega’s en de deelraad goed te informeren over de herziene afspraken. In een later stadium, toen de risico’s opliepen tot 26 miljoen euro, werd de besluitvorming volgens het rapport gekenmerkt door ‘overhaaste en slordige voorbereiding‘.

Vanaf maart zit Princen weer op het pluche, nu mag ze het deelraadsbestuur zélf controleren. De PvdA zorgt goed voor haar mensen, zoveel is duidelijk.