Spring naar de content

Promotie

Matthijs van Nieuwkerk gooide het tijdens College Tour nog eens ferm in de groep: hij wil met De Wereld Draait Door van Nederland 3 naar Nederland 1. Dat is meer dan een verhuizing, dat is een ‘promotie’. Zelfs wel een ‘beloning’. Zo voelen de makers dat in ieder geval; die van BNN-programma Nu we er toch zijn, of die van relispektakel The Passion.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Is het slechts daarom dat Van Nieuwkerk zijn pleidooi zo eisend brengt? Waardering? DWDD floreert al zes jaar op Nederland 3. Mocht het naar Nederland 1 gaan (daar kan het alleen tussen zeven en acht), dan zal de kijkdichtheid niet magistraal toenemen. Is het powerplay van een presentator die onaantastbaar is geworden?

Het komt vooral door de irritatie die rijst zodra de voorbeschouwing van een voetbalwedstrijd zendtijd opeist. Dat schijnt contractueel zo geregeld te zijn met een hoge voetbalorganisatie. Overigens lopen de kijkers bij bosjes weg als de NOS met die voorbeschouwing begint; dat zijn zeshonderdduizend kijkers, de helft van het talkshowpubliek, die allemaal fluks terugkeren zodra de aftrap plaatsvindt.

Maar dit verhaal gaat niet over cijfers, het gaat over emotie. Het is erkenning als je van 3 (of 2) naar 1 mag. En het is irritatie die in de presentator vaart als hij een uitgebalanceerd format plots in een noodscenario moet afwerken. Alsof bij 1500 meter schaatsen ineens 200 meter van het parcours wordt afgesnoept.

Nu brengt Van Nieuwkerk de beslissende heren van de Publieke Omroep flink in moeilijkheden met zijn openbare rekest. Niet alleen valt de voornaamste pijler weg onder het toch al wankelde Nederland 3, er is ineens ook geen plekje meer voor Lingo op Nederland 1. Hoeveel maatschappelijke onrust dat kan geven, is eerder gebleken.

Onderwerpen