Spring naar de content

The global intelligence files, Wikileaks strikes again

Wikileaks begon vannacht tegen enen met het publiceren van vijf miljoen interne e-mails van inlichtingenbedrijf Stratfor: The global intelligence files. Stratfor-baas George Friedman had zijn concept-ontslagbrief nog niet af of die lag ook al op straat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Spannend moment vannacht op het wereldwijde web: de Twitter-account van Wikileaks begon een countdown, van tien naar nul. Bij de drie aangekomen onderbrak de anonieme twitteraar plots het aftellen. Nieuwsfenomeen Michael van Poppel bleek de organisatie van Julian Assange te snel af. Van Poppel had er wel lol in.

Stratfor kwam eind vorig jaar in het nieuws toen hackerscollectief Anonymous – dat samenwerkt met Wikileaks – de accountgegevens van klanten van Stratfor lekte. Privé-gegevens van onder meer PVV-Kamerleden Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven lagen op straat. Evenals die van 268 andere Nederlanders, waaronder ambtenaren van de Tweede Kamer, het ministerie van Veiligheid, Buitenlandse Zaken, Financiën en Defensie. Daarnaast waren gegevens van journalisten van het AD, Volkskrant, NRC en Het Parool in te zien, net zoals die van medewerkers van Europol en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding.

Veel nieuws is er nog niet te vinden, wel blijkt uit de eerste lading mails de werkwijze van Stratfor. Een internationaal netwerk, niet geheel onterecht wordt het bedrijf een schaduw-CIA genoemd. Zo beschikt het bedrijf over een goede bron in de nabijheid van de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt. “Bildt believes that Sweden should become a world power. (-) From his experiences in the Balkans he has decided
that he does not like Croats and Albanians.” Ook beschikt het bedrijf over veel informatie over Hugo Chavez, de dictator van Venezuela die op dit moment voor kanker wordt behandeld: “A reliable source on the medical has explained that the cancer has spread to the lymph nodes and into the bone marrow up to the spine, ie. very serious.” Plus: sponsort de CIA de moskee nabij Ground Zero? Terugkerend element in de mails is de vraag hoe het bedrijf gevoelige informatie het beste kan omzetten in klinkende munt.

Het lijkt erop dat Stratfor-CEO George Friedman de leiding van het bedrijf naast zich neer gaat leggen. Ironisch genoeg lekte vannacht zelfs zijn concept-ontslagbrief uit. De juiste stap voor de man die zijn mails vaak ondertekent met: “OH YES-THIS IS FOR INTERNAL STRATFOR USE ONLY. DO NOT SHARE THIS DOCUMENT OR DISCUSS IT OUTSIDE OF STRATFOR.” Wikileaks is nog maar net begonnen, waarschijnlijk zal er wel meer nieuws volgen.

Onderwerpen