Spring naar de content

Gaan we krimpen door de hogere temperaturen op aarde?

Gaat de mensheid krimpen door hogere temperaturen op aarde? En met ons ook andere zoogdieren? Een gekke maar ook goede vraag, als je over het onderzoek van onder meer het Florida Museum of Natural History leest.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Een kleine 60 miljoen jaar geleden, zo is ontdekt, kromp een voorouder van het paard, Sifrhippus, aanmerkelijk onder invloed van de toen hogere temperatuur op aarde. Vervolgens evolueerde het dier tot veel grotere proporties onder invloed van afkoeling van de aarde. Volgens de onderzoekers kan dit verband ons veel leren over de effecten van klimaatverandering nu.

Dit gebeurde in een periode van de geschiedenis van de aarde die Paleocene-Eocene Thermale Maximum wordt genoemd, afgekort PETM. In deze periode veranderde de temperatuur op aarde in de korte tijd heftig.

Het oerpaardje kromp de eerste 130.000 jaar met 30 procent en groeide vervolgens met maar liefst 75 procent – ietsje meer in de buurt van de grootte van het huidige paard. Tijdens de opwarming van de aarde steeg de temperatuur 5,5 tot 11 graden Celcius. Het dier evolueerde van katgrootte naar knaagdiergrootte en vervolgens tot een Deense dog en groter.

Lees ook:
Nederland heeft veel georganiseerde misdaad
Gaan we de maan exploiteren?
‘Vuurballen van februari’ gezien

Onderwerpen