Spring naar de content

Hoe Lutz de zwijnen redde

Lutz Jacobi heeft zich gekandideerd voor het leiderschap van de PvdA. Voor het grote publiek is ze onbekend. Maar in het najaar van 2007 beheerste ze het gesprek van de dag in Den Haag. Sterker: ze dwong het kabinet zelfs op de knieën. Hoe Lutz Jacobi duizenden zwijnen redde.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

In 2007 werd bekend dat de Veluwe overspoeld was met wilde zwijnen. Idealiter zouden er achthonderd van de beesten moeten rondlopen, het bleken en vier- tot zesduizend. Toenmalig minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) wilde daarom een vergunning afgeven zodat er middels de ‘druk- en drijfjacht’ op de zwijnen gejaagd kon worden. De methode – met meerdere jagers en honden het wild opdrijven en vervolgens afschieten – is in Nederland verboden.

‘Dan open ik de jacht op de minister’, moet Jacobi gedacht hebben. Eigenhandig wist ze een Kamermeerderheid bijeen te sprokkelen. Uiteindelijk dwong ze het kabinet – waar de PvdA(!) deel van uitmaakte – op de knieën. Verburg mocht geen vergunning afgeven voor de omstreden jachtmethode.

En toen werd het bijna een kabinetscrisis. Verburg besloot namelijk het parlement te negeren en toch een vergunning af te geven. Dat leverde haar een motie van afkeuring op van de SP, gesteund door de PVV en de Partij voor de Dieren. De PvdA bond echter in, om nou een kabinet te laten vallen over everzwijnen was een stap te ver. Maar toch, Verburg had een gele kaart gekregen.

Uiteindelijk bleven de zwijnen toch leven. De rechter besloot dat de drukjacht onrechtmatig was. Als het aan de zwijnen ligt wordt Lutz Jacobi de nieuwe fractievoorzitter van de PvdA.