Spring naar de content

Don Arturito en zijn volgers

Waarin veel legendarische innemers acte de présence gaven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

De Held van de Week is Arthur van Amerongen, van beroep broodschrijver, die van Nederland via Brussel naar Latijns-Amerika verhuisde en daarbij een globaal kniediep spoor trok van lege drankflessen en pillenstrips. De auteur kwam over voor de presentatie van zijn boek Mambo Jambo, een krankzinnige liefde in Zuid-Amerika. Links staat zijn uitgever Vic van de Reijt die, ongetwijfeld beducht voor krantenkoppen als ‘Auteur dronk op één avond alle jaarwinst uitgeverij op’, alle bezoekers van de presentatie zelf hun biertjes liet aftikken. Dat is natuurlijk niet zo gek bij een avonturenboek dat middels het omslag wordt aangemerkt als ‘Een kruising tussen Cremer, Lowry en Bukowski!’

Veel legendarische innemers uit binnen- en buitenland hadden zich gemeld voor dit spektakel. De brunette op foto twee is Rosalie van Breemen, voor niet-kenners: de voormalige mevrouw Delon. Toen haar huwelijk met de Franse filmster werd ontbonden, wist Rosalie de financieel minstens zo afgeladen brillenkoning Alain Afflelou binnen te halen – zeg maar de Fransosische tegenhanger van Hans Anders. De gast naast Rosalie is Rob Muntz, een kompaan van Van Amerongen en tevens de man met wie hij het radioprogramma De Inburgerking maakte, dat prompt door de Nipkow-jury werd beloond met de Zilveren Reissmicrofoon.

Op foto drie staat een delegatie van GeenStijl. Links beroeps-twitteraar en Prozac-junkie Bert Brussen, rechts de zelden in het openbaar gespotte hoofdredacteur Marck Burema, bij GeenStijl opererend onder de naam Pritt Stift. Kiekjes van Burema zijn zo razend schaars dat de Volkskrant nog niet zo lang geleden een geschreven portret van de GeenStijl-baas in arren moede zonder foto moest afdrukken. Altijd HP/De Tijd bellen. Het kost je een paar centen, maar dan heb je ook wat.


Want wat te denken van deze prent van Daniel ‘Unu’ Uneputty, de voormalige president van de Amsterdamse Hell’s Angels, maar dan zonder zijn obligate brommer en leren clubjekkie? We bedoelen maar. Unu was meegenomen door Margriet Marbus, die de laatste hand legt aan een magnum opus over Gouda. Ook Unu komt uit die contreien, en Jort Kelder trouwens ook, al wil hij daar niets meer van weten. Marbus hoort tot de Facebook-connectie van Van Amerongen, want een beetje schrijver heeft daar een hofhouding. Don Arturito heeft er vijfduizend volgers, het maximum van wat Mark Zuckerberg toestaat. Ex-wethouder Robbert Baruch is een van die vijfduizend slaafjes en stond eindeloos lang in de rij voor een opdracht. Signeren doet de Don op zijn Latijns: eerst worden herinneringen opgehaald, dan komt er een glas tequila op tafel. Er wordt gelachen, gehuild, nog een glas tequila, en nog maar een, en dan komt eindelijk die opdracht in het boek. Maal honderd bezoekers, dus reken maar uit. Peter van Straaten liet zich wijselijk niet zien op deze dronkemansparty, want de foto is van ruim een maand geleden. Maar Van Straaten is onze held. Hij stopt in april met tekenen voor Het Parool. Een tijdperk is voorbij.