Wat was Steamer

Roelof Bouwman 2 mrt 2012 Leven

Nooit eerder ging de Vrije Universiteit, ooit een oerdegelijk gereformeerd instituut met alumni als Pim Fortuyn, Piet Hein Donner, Jan Peter Balkenende, Wouter Bos en Gerrit Zalm, harder op z’n gezicht dan vorige week. In het academisch ziekenhuis van de universiteit, het VU medisch centrum, bleken medewerkers van Eyeworks, het zéér integere en absoluut niet patjepeeërige productiebedrijf van Reinout Oerlemans, twee weken lang vrij spel te hebben gehad bij het maken van opnamen op de afdeling spoedeisende hulp. Met behulp van 35 verborgen camera’s mochten de in witte doktersjassen gehulde programmamakers meekijken en -luisteren naar gesprekken tussen artsen en patiënten, ten behoeve van de realityserie 24 uur: tussen leven en dood. Nóg gekker: vrijdag werd RTL verzocht om af te zien van verdere uitzending van het programma. Niet omdat bestuursvoorzitter Elmer Mulder van het VU medisch centrum eindelijk had ingezien dat zijn ziekenhuis het medisch beroepsgeheim had geschonden, maar vanwege de ontstane ‘onrust’.

Met de loopbaan van Mulder zou het bijgevolg weleens even snel gedaan kunnen zijn als met die van Job Cohen. Nadat hij maandag was teruggetreden als fractievoorzitter en partijleider van de PvdA, meldden zich vier kandidaten die hem graag zouden willen opvolgen: Martijn van Dam, Diederik Samsom, Ronald Plasterk en Nebahat Albayrak. De PvdA-leden mogen zeggen wie het wordt – op 16 maart volgt de uitslag. Overigens wordt de opvolger van Cohen niet automatisch de volgende lijsttrekker van de PvdA, want daar zal ter zijner tijd een aparte ledenraadpleging over worden georganiseerd.

Ook Syrië stond zondag in het teken van een stemming: over een nieuwe grondwet die onder meer bepaalt dat naast de regerende Baath-partij voortaan ook andere politieke partijen zijn toegestaan. De gevechten tussen troepen van president Assad en tegenstanders van zijn regime gingen ondertussen gewoon verder.

Het nieuws dat vorige week in Nederland de meeste deining veroorzaakte, kwam van Wolfgang Koller, hoofd trauma-afdeling van de intensive care van het Landeskrankenhaus in Innsbruck. Omtrent de gezondheidstoestand van de door een ski-ongeval getroffen prins Friso moest hij een desastreuze mededeling doen: er was bij de prins sprake van een ‘massieve hersenbeschadiging’ waardoor het ‘niet zeker is of hij ooit weer bij bewustzijn zal komen’. En: “Een eventuele revalidatie zal in ieder geval maanden, zo niet jaren in beslag nemen. De familie van prins Friso zal nu als eerste op zoek gaan naar een geschikte revalidatiefaciliteit.”

Reageer op artikel:
Wat was Steamer
Sluiten