Blinkend randje

Ruud Meijer 9 mrt 2012 Cultuur

In 2006 werd de Cubaanse pianist Ramón Valle gevraagd een stuk te schrijven voor de klassieke gitariste Esther Steenbergen. Die compositie heette Molinos (Molens) en tijdens het schrijven ervan blikte Valle regelmatig terug op de vele jaren die hij nu al in Nederland woont. Uit die flashbacks is het album Flashes From Holland ontstaan.

De negen sprankelende stukken op deze plaat, met titels als De Oude Molen, Van Gogh Letters en Amsterdam Party Time, zou je dus klankmemoires kunnen noemen. De composities zijn warm en virtuoos. De openingstrack A Cuban Lost is overrompelend: Valles parelende pianolijnen krijgen een blinkend zilveren randje door Jesse van Rullers spatgelijke unisono gitaarpartij.

Het is een hoogstandje dat meteen de toon zet voor de rest van deze fantastische plaat. De ritmesectie – Omar Rodriguez Calvo: bas, Owen Hart Jr.: drums – swingt als de neten en doet er alles aan om de solisten zo goed mogelijk te laten klinken. Wat virtuositeit en inventiviteit aangaat steken Valle en Van Ruller elkaar naar de kroon. En de luisteraar doet daar zijn voordeel mee.

Reageer op artikel:
Blinkend randje
Sluiten