Spring naar de content

Bol

Tijd voor een bekentenis. Ik heb dit weekeinde een paar verhalen gelezen van Hemingway uit A Moveable Feast. U kent het wel, dat fantastische boek over zijn woeste jaren in Parijs. En als u het niet kent: het gaat over zijn woeste schrijversjaren in Parijs.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Poorthuis

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Nee, dat is nog geen bekentenis. Die komt nu: ik las ze, die verhalen van Hemingway, op mijn net aangeschafte Kindle.

Ja, ook ik heb een e-reader aangeschaft. Ik kon de drang niet langer weerstaan. Ik moest er een hebben. En dat gaat makkelijk hoor, zelfs als-ie, zoals deze, helemaal uit de VS moet komen. Binnen vier dagen had ik ‘m in huis. Maar ondanks de blijdschap om het nieuwe gadget proefde ik achter op mijn tong de bittere smaak van een kleine nederlaag.

Want als ik thuis om me heen kijk, zie ik boeken langs alle wanden. Boeken die ik twintig, dertig en enkele zelfs veertig jaar geleden kreeg, kocht, soms stal en in elk geval koesterde. Ivoren Wachters, Ik Jan Cremer, drie keer de verzamelde gedichten van Remco Campert, de bijna complete Updike net voor de complete Vinkenoog, nou ja en enfin, ik hoef u mijn boekenkast niet na te vertellen. Ruim boven de duizend kom ik wel, vrees ik. Die boeken sjouw ik al mijn hele leven mee.

Is het pocherij? Dat bestrijd ik. Je boekenbezit is toch een deel van je particuliere geschiedenis. Ze langs de wanden van je kamers te zien staan biedt tevredenheid en rust: er is altijd wat te lezen. Ik loop er nu weleens langs met mijn kinderen: “Dit zou je moeten lezen, en dit. En o, dit is zo’n mooi boek.”

Ga ik dat straks ook doen met mijn Kindle? Dat is de vraag die dat schuldgevoel oproept. Kunnen alle boeken weg? Heb ik over een paar jaar mijn complete boekenbestand als e-book? Want dat gaat gebeuren hè: over een tijdje komt de Boekenpolitie en dan moet je alle boeken inleveren en mag je ze met 30 procent korting bij Bol.com terugkopen. Drie zakken chips van het AH-huismerk erbij cadeau.


Nou ja, u begrijpt, ik zit nog in een fase van verwarring.

Maar wel mooi, dat je op zondagmiddag kunt denken: ik wil A Moveable Feast van Hemingway lezen en dat dat dan zestig seconden later kan…

O ja, in dit nummer veel verhalen over boeken. En schrijvers. En een ranglijst van de belangrijkste mensen in boekenland. En raad eens wie er op één staat?

[email protected]

@FrankPoorthuis