Spring naar de content

Amerikaans ontwikkelingswerk in Afghanistan op de helling

Zorgwekkende ontwikkelingen in Afghanistan. President Hamid Karzai wil af van de vaak Britse en Amerikaanse particuliere beveiligers in zijn land. Eind deze maand gaat de nieuwe wetgeving in. Amerikaanse ontwikkelingswerkers vertrouwen de vervangende Afghan Public Protection Force niet en keren terug naar de Verenigde Staten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Dat is slecht nieuws voor president Barack Obama die erop gebrand is ook na 2014 -de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit het land - Afghanistan steun te bieden. Maar verschillende organisaties zien dat niet zitten en willen hun eigen beveiliging.

Er zit overigens iets dubbels in de benadering van Obama. De president geeft minder ontwikkelingshulp aan het land. U.S.A.I.D, het Amerikaanse ministerie van Ontwikkelingssamenwerking, stak in 2010 nog 3,4 miljard dollar in Afghanistan, vorig jaar is dat teruggebracht tot twee miljard dollar.

Het lijkt er hoe dan ook op dat Karzai zichzelf in de vingers snijdt met zijn nieuwe veiligheidswet en militie. Meer in The New York Times. "Right now we think they will be with the government but I am not sure they are with the Taliban.”