Spring naar de content

Ik heb Kony 2012 niet gezien – en daar schaam ik me voor

Bekentenis: Ik heb het filmpje Kony 2012 niet gezien. Eerst zag ik ‘Kony’ met een hashtag voorbijkomen op Twitter. Toen ik de naam googelde snapte ik niet helemaal waar het over ging en liet ik het zo. Toen ik mijn Facebook-pagina opende was daar weer die naam. Sommige Facebook-vrienden schreven: duurt een half uur (lang!), maar je moet dit beslist zien. Daarbij zag ik een foto van een donkere man met een geweer die bezweet de lens in keek. Ik dacht dat ik de inhoud wel een beetje kon raden en ik dacht vooral ook: ‘Een half uur? Pfff. Misschien als ik van het weekend even tijd heb.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ivo Van Woerden

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Vrijdag zag ik DWDD dat over Kony ging. En ik zag Pauw en Witteman die het over Kony hadden met een correspondente uit Oeganda die blij was dat er eindelijk eens aandacht was voor deze gruwelijke man. Ik zag ook stukjes van de film Kony 2012 voorbij komen. Die zagen er gelikt en schokkend uit. Ik hoorde de termen ‘kindsoldaten’, ‘propaganda’, ‘verminking’ en ‘gruwelijkheden’ voorbij komen. Eerlijk gezegd was ik geraakt door deze beelden, maar dacht ik nog steeds: ‘En dat een half uur lang?”

Ik las er verder over in de kranten. Vanmorgen weer. Al met al heb ik dus meer tijd besteed aan dingen die over de film Kony 2012 gaan, dan aan Kony 2012 zelf.

Is er dit weekend niet van gekomen? Nee. En dus wil ik hier publiekelijk constateren dat ik blijkbaar een afgestompt lid van de samenleving ben die dit weekend wel tijd had om een aflevering van Modern Family te kijken (30 minuten) en de briljante Deens politieke serie Borgen (een uur). Ik zag, nog een bekentenis, een stuk van Barbie’s Bruiloft op RTL5. Een programma waarin de Haagse zichzelf Barbie noemende Samantha gaat trouwen met haar vriend. Barbie past een trouwjurk, schreeuwt een paar keer ‘kanker’ en zegt dat ze haar wenkbrauwen laat tatoeeren omdat ze het er zo goedkoop uit vindt zien als ze ze zou tekenen. Tegen een verloskundige zegt ze: “Mijn lengte is 58 kilo en mijn gewicht is 1 meter 68.” Haar vriend zegt in plat Haags tegen zijn beste vriend over anabolen: “Word je lekker gefokt van.” Kortom, zo vreselijk dat het vermakelijk is.

Ook ging ik dit weekend naar Hugo, een met Oscarnominaties overladen 3D-film (2 uur) die vooral erg zoet was. Ik las wat tijdschriften. Ik las wat hoofdstukken in Tonio van A.F.Th. van der Heijden. Ik schreef aan een boek en aan een artikel voor dit blad. En ik liep uitgebreid met de hond in de zon. Dat was het wel zo’n beetje. Maar ik keek Kony 2012 niet. Omdat ik blijkbaar zaken waar geen massamoordenaar en kinderverminker in voorkomen, voorrang geef: makkelijker te verteren. En daar schaam ik me voor.