Ontdekking ‘nieuwe’ Da Vinci doet denken aan Dan Brown-roman

bas paternotte 12 mrt 2012 Cultuur

Klein berichtje, groot verhaal. De ontdekking van een verloren gewaande muurschildering van Leonardo Da Vinci in Florence blijkt een fascinerend verhaal te herbergen. De schildering is het gevolg van een wedstrijd tussen niemand minder dan Leonardo en Michelangelo.

De schildering zit verborgen achter een muur in de Salone dei Cinquecento, de grote hal van het Palazzo Vecchio in Florence.  Zo’n vijfhonderd jaar geleden vonden de heersers in Florence het een goed idee om wat schilderingen aan te brengen van de overwinningen op het vermaledijde Milaan en Pisa. Da Vinci en Michelangelo werden uitgenodigd om het tegen elkaar op te nemen. Die laatste bleek uiteindelijk geen tijd te hebben, hij reisde af naar Rome alwaar hij een klus had van paus Julius II: het beschilderen van het plafond van de Sixtijnse Kapel. Da Vinci ging in zijn eentje aan de slag in Florence maar maakte het werk, De Slag bij Anghiari, nooit af. De wispelturige kunstenaar merkte dat de verf uitliep en verloor zijn interesse in het project.

Enter Maurizio Seracini. De Amerikaanse kunstprofessor van de universiteit van San Diego reisde in 1975 af naar zijn geboortestad Florence om de grote hal te aanschouwen. De zaal was in 1536 verbouwd, Giorgio Vasari had nieuwe schilderingen aangebracht, het werk van Da Vinci was verdwenen. Totdat Seracini iets interessants ontdekte: een vlaggetje in het werk van Vasari met de tekst: Cerca Trova. Vrij vertaald: zoek en gij zult vinden.

Seracini moest tot 2009 wachten om nader onderzoek te doen: met laserstralen en infrarood-camera’s ging hij de muur te lijf. Maar hij vond niets achter de schildering van Vasari, het werk was direct op de muur aangebracht. Toen kreeg de professor een ingeving: misschien dat er zich iets áchter de muur bevindt? Na lang steggelen met de autoriteiten – niet geheel onterecht bang voor beschadigingen – mocht hij dit jaar enkele piepkleine gaatjes in de muur boren zodat hij met een camera kon kijken wat er zich achter bevindt. En dat is de ontdekking van vandaag: een holle ruimte met nog een muur.

Zou Vasari Da Vinci een plezier hebben gedaan en een muur hebben laten bouwen zodat het werk van zijn collega intact is gebleven? Seracini denkt van wel. Dat belooft nog wat te worden, zal het werk van Vasari worden weggebroken ten faveure van Da Vinci? Wordt ongetwijfeld vervolgd. En inderdaad, het is net een roman van Dan Brown.

Reageer op artikel:
Ontdekking ‘nieuwe’ Da Vinci doet denken aan Dan Brown-roman
Sluiten