Spring naar de content

Klacht bij Europese Commissie over ‘antisemitisch bordspel’ VPRO

MET UPDATE – Nederland staat er mooi op in het buitenland. Was gisteren gans Europa in alle staten over het PVV ‘Polenmeldpunt’, vandaag doet het Simon Wiesenthal Center haar beklag bij de Europese Commissie over een ‘antisemitisch bordspel’ van de VPRO.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het spel is gemaakt door Dorst, het ‘jongerenmerk’ van de VPRO. Het is een variatie op de Kolonisten van Catan, speelt zich af in Israël en heet de Kolonisten van de Westerlijke Jordaanoever ([[popup file=”2012-03/wj.jpg” description=”screenshot” align=”inline” ]]). De omroep die het ‘spel’ al in december 2010 op haar website zette noemt het ‘satire’. Met behulp van diamanten en bulldozers is het zaak nieuwe nederzettingen te stichten. Ook vallen er ‘overwinningspunten’ te verdienen die zich vertalen in het Anne Frank Huis en een synagoge.

Dr. Shimon Samuels van de Europese vestiging van het Simon Wiesenthal Center in Parijs heeft [[popup file=”2012-03/brief-samuels.jpg” description=”een brief” align=”inline” ]] gestuurd aan de Europese Commissaris voor Justitie en Mensenrechten Viviane Reding waarin hij zich beklaagt over het bordspel. Hij noemt het ‘antisemitisch’ en ‘racistisch’.

Het ministerie van Onderwijs zegt niets te kunnen doen tegen het virtuele bordspel omdat Dorst betaald wordt door VPRO-ledengeld en niet door de belastingbetaler. Meer in The Jerusalem Post: “It would be more likely (-) a product of neo-Nazis or Ahmadinejad.”

UPDATE, 15:57 uur – De VPRO heeft zojuist besloten het spel van de website te halen, zo meldt NRC Handelsblad.  “Niet omdat we er niet achterstaan, maar omdat het satirische doel nu wordt overschaduwd door beschuldigingen van antisemitisme,” aldus een woordvoerder tegen de krant.