Spring naar de content

‘De strijd wordt nu meer zwart-wit: óf Romney óf Santorum’

Opnieuw heeft de Republikeinse presidentskandidaat Rick Santorum zijn tegenstanders het zwijgen opgelegd, door onverwachts meerdere staten te winnen. Dit keer gaat het om Alabama en Mississippi. Volgens Amerika-deskundige Koen Petersen is het nu duidelijker wie de race waarschijnlijk zal overleven en wie niet: “De strijd wordt nu meer zwart-wit.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Toch weer een paar onverwachtse overwinningen voor Santorum.
“Het is ongelooflijk dat Santorum de kiezers uit de zuidelijke staten heeft kunnen aanspreken. Van tevoren werd gedacht dat hem dit niet zou lukken. Zijn kiezers zitten meer in het midwesten van Amerika. Dat het hem wel is gelukt, laat zien dat hij een sterkere kandidaat is dan werd gedacht. Hij is in staat om de conservatieve kiezers te verenigen. Santorum houdt tot nu toe ook stand in het campagnegeweld van Romney.”

Hoe kan dat?
“Santorum heeft in vergelijking met Gingrich een meer solide profiel. Gingrich is veel kwetsbaarder als persoon en als politicus. Hij is al een aantal keer gescheiden en heeft waarschijnlijk geld verdiend als lobbyist. Romney kan hem pakken door te zeggen dat hij geld uit zakken leegklopt en zijn vrouw bedriegt. Santorum is nog steeds bij zijn eerste vrouw en heeft ‘normale’ banen gehad. Het is daarom lastiger voor Romney om hem te pakken.”

Hoeveel schade heeft Romney nu opgelopen?
“Hij had zelf ook wat staten in het zuiden moeten winnen om te laten zien dat hij een goede kandidaat is en dat hij de achterban weet te mobiliseren. Dat is hem niet gelukt en nu houdt hij de twijfel in de lucht. Hij zal hard moeten werken aan zijn geloofwaardigheid als conservatieve kandidaat, omdat hij eigenlijk meer gematigd is.” 

De overwinningen van Santorum nu lijken sterk op zijn overwinningen in februari, toen Santorum ook in meerdere staten de favoriet bleek te zijn.
“Het één is het gevolg van het ander. Zodra een kandidaat succes krijgt, ontstaat er een soort ‘zwaan kleef aan’-effect. Door het succes geven de financiers de campagne meer geld. Ten tweede krijgt Santorum door het succes meer aandacht in de media, wat vervolgens weer leidt tot meer kiezers. Geld en kiezers trekken elkaar aan en dat houdt zichzelf in beweging.”

Hoe zit het met Newt Gingrich?
“Hij maakt niet veel kans meer. Gingrich profileerde zich als een typische kandidaat uit het zuiden, dus dit was een thuiswedstrijd voor hem. Met een overwinning in een zuidelijke staat had hij zijn positie een boost kunnen geven. Hij zal nu waarschijnlijk doorgaan tot er geen geld meer in de campagnekas zit. Over een paar weken zal Gingrich zijn deelname formeel beëindigen, maar dat is dus niet vrijwillig.”

En wat zijn de kansen voor Ron Paul?
“Zijn kansen om genomineerd te worden als uiteindelijke kandidaat zijn eigenlijk nihil. Het had geholpen als hij tenminste één staat had gewonnen, maar dat is niet gelukt. Toch is hij nog wel een factor in de race. Paul weet standaard tien à vijftien procent van de stemmen te mobiliseren. Santorum en Romney hebben de achterban van Paul nodig om Obama te kunnen verslaan. Ze zullen daarom weinig negatiefs over Paul zeggen en rekening houden met zijn standpunten.”

Wat betekent dit allemaal voor de race?
“De strijd wordt nu meer zwart-wit. Het is of Romney of Santorum. Santorum zal zich daarbij profileren als nationale kandidaat en als een oprechte conservatief. Romney heeft wel een iets sterkere positie dan Santorum. Romney heeft dit proces al eens in 2008 meegemaakt, dus hij heeft ervaring. Bovendien hebben prominente figuren binnen de Republikeinse partij hun steun voor Romney uitgesproken. Dat zal helpen in zijn geloofwaardigheid.”

Onderwerpen