Spring naar de content

Wonderkind verkiest dancemuziek boven studie

Vroeger noemde men ze homo universalis, geïnspireerd op de uitspraak dat ‘een mens alles kan doen als hij maar wil’. Uitblinken in een breed scala aan vaardigheden, zowel in de wetenschap, maar ook in bijvoorbeeld de kunsten. De 14-jarige Erik van den Boom is er een hedendaagse variant van. Geboren in Rotterdam op 4 augustus 1997 deed hij op 13-jarige leeftijd eindexamen gymnasium, met een profielwerkstuk over kwantummechanica.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Het idee dat slimme mensen  met aanleg voor bètawetenschappen allemaal nerds zijn met beperkte sociale vaardigheden, wordt al langer weerlegd door bestuurders als Alexander Rinnooy Kan, Robbert Dijkgraaf en Ronald Plasterk.

Laatstgenoemde kan dan ook nog een aardig mopje zingen, maar dat is wel het elitaire klassieke werk van Bach. De combinatie van hoogbegaafdheid en een liefde én groot talent voor hedendaagse muziek is minder voor de hand liggend.

Die bijzondere combinatie bezit Van den Boom. Hoewel hij ook pianosonates van Mozart kan spelen, gebruikt hij zijn muzikale talent vooral om dancemuziek te maken onder zijn artiestennaam Erik Arbores. De Nederlandse top-dj Armin van Buren gaf de 14-jarige de mogelijkheid om zijn eerste EP’s uit te brengen op zijn label en nu gaat het zo lekker dat Van den Boom zich meer op de muziek wil gaan focussen.

Afgelopen jaar gaf Van den Boom tegenover Matthijs van Nieuwkerk nog aan zowel Nobelprijswinnaar als top-dj te willen worden, maar het ziet er op dit moment naar uit dat het laatste meer prioriteit krijgt: Erik stopt na één jaar met zijn studie technische natuurkunde om zich vol op de muziek te richten.

Alles mooi en aardig, maar een waarschuwing is op zijn plaats. Leonardo da Vinci, dé grote homo universalis, staat erom bekend dat hij ‘vaak enthousiast aan een nieuwe interesse begon, maar dan heel vaak zijn begonnen werk niet afmaakte‘. Langstudeerdersboetes bestonden nog niet in de tijd van Da Vinci, dus van de hedendaagse homo universalis wordt toch net iets meer verwacht.

Onderwerpen