Spring naar de content

Santorum wil Puerto Ricanen Engels laten spreken; kan verkiezingen daar dus wel vergeten

Die Rick Santorum toch. Behaalde hij gisteren nog een monsterzege door, tegen alle verwachtingen in, twee zuidelijke staten voor zich te winnen in de voorverkiezingen, nu verpest hij zijn kansen in Puerto Rico. Volgens de Associated Press vertelde Santorum in een interview met de Puerto Ricaanse krant El Vocero dat Engels de officiële taal van het eiland moet zijn, wil het een volwaardige staat van Amerika worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Dat is geen slimme zet van hem: het eiland is sterk gericht op zijn tradities en zijn Spaanstalige karakter en stemt deze zondag in de Amerikaanse voorverkiezingen. Santorums rivaal Mitt Romney pakt het daarentegen handiger aan: hij sprak zijn steun eerder al uit voor het idee om Puerto Rico de 51ste staat van Amerika te laten worden.

Puerto Rico is een zogenaamde vrijstaat: het eiland behoort tot Amerikaans grondgebied, maar heeft wel zijn eigen grondwet. Dit betekent dat Puerto Ricanen mogen stemmen in de voorverkiezingen, maar niet in de algemene verkiezingen in november. De gouverneur van het eiland spreekt al langere tijd zijn wens uit om een officiële staat van Amerika worden.